Antić Ristić: Pitanje poštovanja prava žena je pitanje političke odluke

SOS telefon Vranje u 2018. godini primio je 761 poziv; 201 žena je tražila pomoć zbog nasilja u porodici, u partnerskim odnosima, zbog diskriminacije u porodici, u društvu, rečeno je u petak prilikom održavanja ulične akcije pod nazivom "SOS telefon za 8. mart sa osmehom ženske slobode".

Na šetalištu u centru grada, povodom Međunarodnog dana žena, aktivistkinje SOS telefona Vranje i SOS Kutka za devojke delile su građanima informativni materijal sa porukama protiv porodično–partnerskog nasilja nad ženama i devojkama i ukazivale na ovaj problem.

- Pitanje prava žena je pre svega pitanje političke odluke da li ćemo mi žene u našem gradu imati prava dostojna jedne žene i jednog normalnog života.

Ove godine imalo smo oko 200 poziva na SOS telefon, a zvalo je za podršku i pomoć zbog nasilja preko 40 žena - rekla je Suzana Antić Ristić, predsednica Odbora za ljudska prava u Vranju.

- Svedoci smo da se počinioci nasilja nad ženama neadekvatno kažnjavaju, iako zakoni postoje.

Institucije i pojedinci u njima još uvek nisu garancija efikasne zaštite žena.

Stereotipi, predrasude, patrijarhat su i dalje prisutni u institucijama pravnog sistema Srbije.

Na ovaj način SOS Telefon Vranje i SOS Kutak za devojke Vranje nastavljaju borbu protiv ovog globalnog problema i šaljemo poruku da solidarne i ujedinjene možemo uspeti u borbi protiv nasilja nad ženama -saopštavaju aktivistkinje SOS telefona.

One su ukazale da je nasilje najveći problem sa kojim su žene suočene.

- Svaka treća žena iskusi fizičko, psihičko ili seksualno nasilje.

Veliki broj žena i dece su i danas žrtve porodično-partnerskog nasilja - čulo se na skupu u centru Vranja.

Najnovije vesti