Solistički album Vranjanke Ivane Tasić promovisan u Beogradu

Promocija muzičkog CD izdanja Zaplakala Šar planina, vokalne solistkinje Ivane Tasić iz Vranja, održana je u svečanoj sali Radio Beograda u našem glavnom gradu.

Ivanin prvi solistički album izašao je početkom godine u produkciji PGP RTS-a.

O pevačkim potencijalima, stvaralaštvu Ivane Tasić, ali i značaju očuvanja narodne izvorne pesme, na promociji su govorili Vladimir Grajić, direktor PGP-a, Nikola Rackov, pijanista, pedagog i muzički umetnik, Mirjana Drobac, etnomuzikolog, i Vlada Panović, šef Narodnog orkestra RTS-a.

ISpred grada Vranja obratila se članica Privreemnog organa Zorica Jović.

Promocija je bila prilika da Ivana Tasić uz pratnju Narodnog orkestra RTS-a izvede nekoliko pesama sa pomenutog albuma.

Na njemu je zabeležila 17 numera, 15 izvornih sa područja juga Srbije, Vranja i Kosovskog pomoravlja, i dve autorske numere koje potpisuju Ivana Tasić i Vlada Panović.

Profil

Ivana Tasić potiče iz muzičke porodice, u okviru koje je naučila najveći broj izvornih pesama. U periodu odrastanja, njen glavni informator u porodici je bio otac Dragan, koji je i sam interpretirao izvorne pesme i bio nagrađivan na festivalima posvećenim izvornom muzičkom stvaralaštvu. Dalje usavršavanje Ivaninog vokalnog izraza odvijalo se uz Slobodana Jovanovića, uvaženog reprezenta vranjske vokalne tradicije. Ivana je učestvovala na nekoliko značajnih festivala izvorne muzike, sa kojih je ponela brojna priznanja i nagrade. Posebno izdvaja osvojeno prvo mesto na festivalu Carevčevi dani u Velikom Gradištu (2000), posvećenom Vlastimiru Pavloviću Carevcu. Još jedno značajno priznanje je i Nagrada 7. septembar, koju joj je grad Vranje dodelio za izuzetan doprinos u očuvanju vranjskog muzičkog nasleđa. Od 2004. godine Ivana je član vokalno-instrumentalnog sastava Izvor iz Vranja. Ova grupa se bavi negovanjem i izvođenjem tradicionalne srpske muzike na starim instrumentima, sa posebnim naglaskom na muzičko nasleđe juga Srbije i Kosova i Metohije. Sa grupom Izvor Ivana je objavila album Ogrejala mesečina (2005), u izdanju Etnografskog muzeja u Beogradu. Održala je više od 300 nastupa i koncerata u zemlji i inostranstvu (Grčka, Bugarska, Severna Makedonija, Italija, Španija, Slovenija, Nemačka, Francuska, Bosna i Hercegovina ...). Od 2008. godine, Ivana Tasić sarađuje sa grupom Biber, sa kojom je održala više koncerata. Na albumu ove grupe, objavljenom 2020. godine u izdanju PGP RTS-a, našle su se dve njene numere - Air da ne storiš majko i Svu noć mi bilbil prepeva. Ivana je dugogodišnji solista RTS-a i redovni učesnik brojnih manifestacija u organizaciji Muzičke produkcije ove medijske kuće. Najponosnija je na trajne snimke za Fonoteku Radio Beograda. Svoj prvi trajni snimak načinila je sa samo 15 godina, a reč je o čuvenoj vranjskoj gradskoj pesmi Zemi me, zemi. Osim vranjskih, za Tonski arhiv Radio Beograda Ivana je snimala i kosovske i makedonske izvorne pesme. Godine 2008. napravila je i trajni zapis numere Pod gorom se šetalo devojče, čiji je autor Vlada Panović, šef Narodnog orkestra RTS-a.

Najnovije vesti