SNS: Nikada nismo diskutovali o izboru sudija Višeg suda

"Cilj saopštenja koalicije Crno na belo – Građanski pokret Vranje, objavljenog 19. novembra na portalu Vranje News pod naslovom S kojom namerom naprednjaci diskutuju o izboru sudija, jeste obmanjivanje građana i unošenje nepoverenja u funkiconisanje i rad najviših institucija u zemlji, kao i pozivanje kako sami navode u saopštenju, na bojkot rada državnih institucija u gradu", saopšteno je u subotu uveče iz vranjskog SNS-a.

"Poslednja sednica Saveta za pravna pitanja GrO Srpske napredne stranke u Vranju poslužila je kao povod koaliciji Crno na belo – Građanski pokret Vranje, da uprkos izostanku validnih informacija i totalnom nerazumevanju aktivnosti vezanih za rad našeg Saveta, definiše to što ne zna 'urušavanjem institucija u Vranju i mešanjem u njihov rad'.

Gospodo iz koalicije CNB-GPV, da vas naučimo, sudska vlast je jedna od tri osnovne grane vlasti i njen zadatak je da tumači zakone koje je donela zakonodavna vlast.

Sudska vlast je nezavisna i jedinstvena na teritoriji cele Republike Srbije i pripada sudovima opšte i posebne nadležnosti.

Osnivanje, organizacija, nadležnost, uređenje i sastav sudija uređuju se zakonom.

Visoki savet sudstva je nezavistan i samostalan organ koji obezbeđuje i garantuje nezavisnost i samostalnost sudova i sudija i jedini ima nadležnost da predlaže Narodnoj skupštini kandidate za izbor sudija prilikom prvog izbora na sudijsku funkciju kao i da vrši izbor sudija na stalnu sudijsku funkciju u drugi ili viši sud.

Savet za pravna pitanja GrO SNS u Vranju se nikada nije stavio u ulogu Visokog saveta sudstva koji jedini ima nadležnost za izbor sudija na stalnu sudijsku funkciju u drugi ili Viši sud, i nikada se na sednicama nije diskutovalo o izboru sudija u bilo kom sudu na teritoriji grada Vranja, a što bi ste vi verovatno sebi dali za pravo da ste na našem mestu.

O temi o kojoj se diskutovalo na sednici Saveta za pravna pitanja, GrO Srpske napredne stranke u Vranju, izvestićemo vas preko svojih aktivnosti u narednom periodu", navodi se u saopštenju vranjskih naprednjaka.

Najnovije vesti