Smena na čelu Bondstila: Makareg umesto Dučića

U Bondstilu, američkoj vojnoj bazi pod komandom KFOR na Kosovu, u subotu će biti obavljena primopredaja dužnosti komandanata i na čelu baze umesto pukovnika Nika Dučića naći će se pukovnik Roj Makareg.

U okviru ove predaje komande u KFOR Multinacionalnoj borbenoj grupi - Istok Makaregov Borbeni tim 29. pešadijske brigade iz Kapoelija na Havajima smeniće odlazeći Dučićev Borbeni tim 79. pešadijske brigade iz kalifornijskog grada San Dijega.

Obe jedinice deo su Nacionalne garde američke vojske.

Prema podacima američkih medija i sa njegovog "Linkdin" profila, 45-godišnji Makareg je pre stupanja na dužnost komandanta brigade na Havajima u novembru 2017, u Nacionalnoj gardi nešto više od dve godine radio kao kontrolor, odnosno glavni finansijski menadžer i pod njegovim nadzorom nalazio se budžet od 16 milijardi dolara.

Njegovi roditelji su 80-ih godina prošlog veka sa Filipina emigrirali u havajsku prestonicu Honolulu, a Makareg je u akademskoj karijeri prvo diplomirao na Univerzitetu Havaja u Manoi, zatim stigao do mastera iz poslovne administracije kalifornijskog Univerziteta Touro.

Potom i do mastera iz nacionalne bezbednosne strategije na Nacionalnom ratnom koledžu koji je u sklopu američkog Nacionalnog univerziteta odbrane u Vašingtonu.

Dučić: Ne verujem u proglašenje Vojske Kosova 28. novembra

Odlazeći komandant američke vojne baze Bondstil na Kosovu Nik Dučić rekao je Tanjugu da ne veruje da će prištinske vlasti proglasiti stvaranje Vojske Kosova 28. novembra, na albanski Dan zastave.

- Verujem da ako bude objave tranzicije u vojsku Kosova, da će oni to učiniti na neki manje sumnjiv dan od Dana zastave.Verujem da će takođe biti koordinisano s Kforom, da oni to isplaniraju na odgovarajući način - rekao je Dučić u ekskluzivnom intervjuu Tanjugu, poslednjem uoči današnje predaje dužnosti novom komandantu Roju Makaregu.

Kamp Bondstil je glavna vojna baza Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na Kosovu i Metohiji koja je pod komandom KFOR-a. Smeštena pored Uroševca na istoku južne srpske pokrajine, baza služi kao sedište NATO-a za istočni deo KFOR-a. Baza je ime dobila po Džejmsu Bondstilu, američkom vojniku iz Vijetnamskog rata. Kamp Bondstil je projektovao 94. inženjerski građevinski bataljon zajedno sa privatnom korporacijom Kelog, Braun end Rut (KBR; Kellogg, Brown and Root). Kamp je izgrađen uglavnom od drveta, sa privremenim barakama i ograđen je zidom visokim 2,5 m.

(Wikipedia)

Najnovije vesti