Slava kola srpskih sestara Prepodobna Anastasija FOTO

Kolo srpskih sestara Prepodobna Anastasija proslavilo je svoju krsnu slavu uz prisustvo sveštenstva, vernika i članova.

Ovo humanitarno udruženje radi pri Eparhiji vranjskoj i Svepravoslavnom društvu Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski.

- Uznoseći molitve Prepodobnoj Anastasiji da nas utvrdi na putu Hristovom, kojim nas je poveo njen sin Sveti Sava, na mnogaja ljeta nam bilo - poručile su sestre sa proslave krsne slave kojoj je prisustvovao veliki broj zvanica iz javnog života Vranja.

Poslednjih nekoliko godina ova humanitarna organizacija organizovala je i realizovala mnogobrojne akcije.

Prednjače humanitarna predavanja, prikupljanje pomoći za bolesne i ugrožene, prodajne izložbe, prikupljanje i uručenje novogodišnjih paketića za bebe.

Prikupljaju pomoć za bolesne i ugrožene i van Vranja.

KRALJEVSKO POREKLO

Porepodobna Anastasija je bila kraljevskog porekla. Rođena je 1125. godine kao ćerka grčkog vizantijskog cara Romana IV Diogena (1068 – 1071). Na rođenju je dobila ime Ana, a Anastasija je monaško ime koje je dobila u poznim godinama života. Majka najvećeg srpskog svetitelja, Save, bila je, dakle, grčkog porekla. Nema sumnje da je brilijantno poznavanje grčkog jezika, koje je Srbima bilo od velike koristi naročito u vreme kada je on bio arhiepiskop (1219-1235), sveti Sava stekao od svoje majke Ane.

- Zaostavština svete Anastasije, voljene majke svetoga Save, prosvetitelja Srba, predstavlja postojanu ljubav i posvećenu veru u našeg gospoda i spasitelja Isusa Hrista koju je ona posvedočila u svom ovozemaljskom životu svojom podrškom mužu, svetom županu Stefanu – monahu Simeonu Mirotočivom, svojom predanošću svojim sinovima Savi, Stefanu Prvovenčanom i Vukanu, svojom ljubavlju prema svim Božijim stvorenjima, i divnim oslikavanjem u svom liku hrišćanskih vrlina vere, nade i ljubavi koje su u njoj procvetale zahvaljujući sili najsvetijeg i životodavnog Duha Božijeg - čulo se na proslavi krsne slave.

Najnovije vesti