Kolo srpskih sestara darivalo bolesnu decu na Detinjce

Pravoslavni praznik Detinjci bio je povod da predstavnice Kola srpskih sestara "Prepodobna Anastasija" Eparhije vranjske posete bolesnu decu na Dečjem odeljenju vranjske bolnice i odnesu im poklon paketiće sastavljene od igračaka, slatkiša i školskog pribora.

Akcija je realizovana treću godinu zaredom na ovaj dan.

- Darivale smo paketićima bolesnu dečicu, uz želje da što pre ozdrave.

Takođe, veći paket igračaka, društvenih igara, knjižica darovale smo i Dečjem kutku, delu vrtića "Naše dete" pri Dečjem odeljenju bolnice.

Osim na ovaj dan, negujemo praksu dodele paketića na istom mestu i za Vaskrs.

Naš početak rada vezan je za ovo odeljenje za koje smo organizovali prvu humanitarnu akciju 2016. godine, kada smo imale veliku donaciju - materijal za krečenje, inhalator, dva pulsna oksimetra, sirupe, knjižice, igračke, ikonice i paketiće - kazala je za za Vranje News članica Kola Milena Škarić.

Ona je dodala da su paketiće ovog puta prikupljala deca verounauke i njihovi veroučitelji.

- Njima se i ovoga puta zahvaljujemo - rekla je Škarićeva za naš portal.

Detinjci se slave treću nedelju pred Božić. Toga dana ujutru rano, ili po dolasku iz crkve sa bogosluženja, odrasli vežu svoju ili tuđu decu. Za vezivanje se obično koristi kaiš, gajtan, običan kanap ili deblji konac. Obično se zavežu noge ili ruke, pa se jednim delom kanap zaveže za sto ili stolicu. Vezivanje za Detinjce, Materice i Oce, ima višestruku simboliku. Prvo simbolizuje čvrste porodične veze, slogu, mir, poštovanje i međusobno pomaganje u svim prilikama. Drugo, upućuje ukućane na štedljivost i istrajnost u vrlinama, jer onaj ko poseduje pošteno zarađenu imovinu i dobra dela, lako će sebe otkupiti u svim sporovima pred zemaljskim sudovima, a posebno na poslednjem Strašnom sudu, gde će se samo vrednovati ono šta je u svom životu čovek dobro učinio. Dobra i štedljiva deca prikupe nešto sredstava štednjom pa za taj dan nabave neku čast i dreše se onima koji ih vežu.

Najnovije vesti