Paketići za bebe majkama u porodilištu od Kola srpskih sestara (FOTO)

Aktivistkinje Kola srpskih sestara Prepodobna Anastasija podelile su paketiće za bebe svim trudnicama i porodiljama koje se nalaze na Odeljenju ginekologije vranjskog Zdravstvenog centra

Akcija je organizovana u nedelju, na pravoslavni praznik Materice.

- Već treću godinu zaredom posetile smo bolničko porodilište i obradovale porodilje i trudnice paketićima za ovaj divan dan i praznik posvećen svim mamama, kao i onima koje će to tek postati.

Paketići sadrže garderobu za bebe i sredstva za higijenu, kupke, sapune i maramice - saopštavaju iz Kola srpskih sestara Prepodobna Anastasija.

VELIKI HRIŠĆANSKI PRAZNIK MAJKI I ŽENA

Materice se slave drugu nedelju pred Božić. Ovo je najveći hrišćanski praznik majki i žena. Toga dana deca porane i unapred pripremljenim kanapom, koncem, šalom, maramom ili kaišem na prepad zavežu svoju majku, za noge, na isti način, kao što su njih majke vezivale na Detince. Majka se pravi da ne zna zašto je vezana. Deca joj čestitaju praznik, a majka onda deli deci poklone, i na taj način se dreši. Na isti način se vežu i sve udate žene, koje se dreše poklonima deci: kolačima, ili nekim drugim slatkišima. Praznik Materica se u novije vreme svečano proslavlja i u našim hramovima, naročito po gradovima. Pobožne žene u dogovoru sa sveštenikom pripreme prigodnu akademiju sa programom, u kome učestvuju deca sa prikladnim recitacijama i pevanjem, a onda deca vezuju prisutne starije žene. One im se dreše poklonima i pripremljenim paketićima, knjigama, krstićima itd. Negde se organizuje poseta bolnici, naročito dečjim odeljenjima, gde se deci nose pokloni, što daje ovom prazniku pun hrišćanski smisao.

(Wikipedia)

Najnovije vesti