Skupština prihvatila dodatnu konverziju dugovanja Jumka prema Vranju

Skupština grada Vranja donela je u sredu Odluku o konverziji potraživanja poverilaca - lokalne samouprave, javnih preduzeća i ustanova sa područja grada - u trajni ulog u Holding kompaniji Jumko.

Ovom odlukom u periodu od 1. jula 2020. do 26. maja ove godine, odnosno od pokretanja postupka pred Privrednim sudom u vezi sa UPPR-om prošlo je skoro godinu dana, rekao je na sednici gradski većnik za finansije Bojan Kostić.

Ukupan naknadni iznos duga koji se napravio od strane Jumka prema državnim poveriocima, a tiče se Vranja je 49,1 milion dinara, precizirao je Kostić.

Privredni sud je, podsećanja radi, 26. maja ove godine doneo rešenje kojim se usvaja Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR) za Jumko.

Vlada je zaključkom dala saglasnost da svoje nenaplaćene prihode od Jumka konveruje u kapital tog preduzeća i dala preporuku i svim ostalim državnim poveriocima, pa i Gradu Vranju i javnom sektoru tog grada da učine isto, što su oni i učinili.

"Mi svo već jednom doneli odluku da se potraživanja nastala do 30. juna 2020. godine konvertuju u kapital grada i javnih preduzeća u Jumku u iznosu od 1,053 milijardu dinara", rekao je Kostić.

Ukupan iznos konvertovanja sada iznosi milijadu 1,10 milijardu.

U ekonomskim krugovima konvertovanje javnog duga u trajni ulog odnosno akcije u nekoj kompaniji, posebno ako je ona u dubiozama, obično se karakteriše kao "mačka u džaku".

Drugi pak ekonomisti ovakvu meru zapravo nazivaju "oproštajem duga".

Komentari

Kako se radi i razmišlja u JUMKU tek će biti konverzija duga prema Gradu.Država treba da reaguje postavljanjem novog menadžmenta.Grad je talac Jumka

Najnovije vesti