Selektorka Joakima: Kontinuiran, promišljen i angažovan napor pozorišta VIDEO

Branislava Ilić, selektorka 56. Festivala profesionalnih pozorišta Joakim Vujić, koji se održava u Vranju, u uvodnoj reči za bilten broj 1 ovogodišnjeg festivala napisala je da je uoči konačne selekcije odgledala 21 od 23 prijavljene predstave.

- Taj broj potvrđuje i ove godine jedan kontinuiran, promišljen, angažovan napor pozorišnih kuća da održe određeni kvalitet i godišnju produkciju, bez obzira na izrazito male budžete nekih od njih, što je u opremi pojedinih predstava, nažalost, bolno vidljivo.

Fokus prethodne sezone bio je na domaćem tekstu.

Ove godine repertoarsko opredljenje pozorišnih kuća išlo je u više pravaca, ali domaći tekst nije zanemaren - navela je selektorka.

Gledajući prijavljene predstave nije, kako je kazala, mogla ni da pretpostavim "do koje mere će neke od njih biti aktuelizovane trenutkom u kome smo se našlu usled pandemije".

Pedeset šesti Festival profesionalnih pozorišta Srbije Joakim Vujić počeo je u ponedeljak uveče predstavom Nečista krv u izvođenju domaćeg, Narodnog pozorišta u Vranju.

Festival će biti nastavljen u utorak uveče predstavom "Svici", po tekstu Tene Štivičić, a u režiji Ksenije Krnajski i izvođenju Narodnog pozorišta u Leskovcu.

PROGRAM FESTIVALA

Glumci vranjskog ansambla imali su čast da u ponedeljak uveče otvore festival predstavom "Nečista krv" Tijane Grumić, po romanu Bore Stankovića,a u režiji Juga Đorđevića. U utorak nastupaju glumci leskovačkog pozorišta predstavom "Svici" Tene Štivičić, u režiji Ksenije Krnajski. Trećeg dana, u sredu, Knjaževsko–srpski teatar u Kragujevcu predstaviće se "Ženidbom i udadbom" Jovana Sterije Popovića, koju je režirala Jana Maričić. U četvrtak 29. oktobra publika će moći da pogleda komad "Ako se probudiš ili kao da je važno", Isidore Milosavljević, reditelja Nenada Todorovića, u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta u Leskovcu, u koprodukciji sa Narodnim pozorištem u Prištini. Peti dan je rezervisan za predstavu "Dva viteza iz Verone" Vilijama Šekspira, rediteljke Mie Knežević, u izvođenju glumaca Šabačkog pozorišta.
U subotu 31. oktobra na sceni vranjskog pozorišta publika će moći da pogleda predstavu Narodnog pozorišta u Pirotu "Strah, jedna topla ljudska priča", autorski projekat Igora Vuka Torbice, inspirisan delima Franca Ksavera Kreca. Predstava "Lavina", po tekstu turskog dramskog pisca Tundžera Džudženolua, reditelja Stevana Bodrože, u koprodukciji Regionalng pozorišta iz Novog Pazara i Puls Teatra iz Lazarevca biće izvedena 1. novembra u 20 sati. Poslednjeg dana festivala, u čast nagrađenih, biće odigrana predstava "Vlast i njena opozicija", po tekstu Nebojše Romčevića, reditelja Egona Savina, sa glumačkim ansamblom Narodnog pozorišta u Nišu, koja će zatvoriti festival.

Najnovije vesti