Predstavom Nečista krv vranjskog teatra otvoren 56. Joakim Vujić FOTO/VIDEO

Predstavom Nečista krv, u izvođenju ansambla domaćeg Pozorišta Bora Stanković, u Vranju je u ponedeljak uveče otvoren 56. Festival profesionalnih pozorišta Srbije Joakim Vujić.

Festival pod sloganom "Strah, smeh, sloboda" trajaće do 2. novembra.

U glavnom takmičarskom programu biće izvedeno sedam predstava.

Predstava Nečista krv, koja je izvedena na otvaranju, rađena je po dramatizaciji Tijane Grumić (prema romanu Bore Stankovića), a u režiji Juga Đorđevića.

Govoreći na otvaranju festivala gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković naglasio je da je "velika čast što je Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije ukazala poverenje Vranju da bude domaćini jednog od najznačajnijih pozorišnih festivala u Srbiji".

- Verujem da će repertoar 56. Joakim Vujića privući zaljubljenike u pozorišnu umetnost, ne samo iz Vranja već i iz celog regiona.

A, naš grad će učesnike festivala i goste prigrliti samo onako kako on ume, toplo i snažno, gostoljubivo i srdačno i verujem da će svi zajedno poželeti da se ponovo vrate - rekao je Milenković.

U utorak, drugog dana festivala, nastupiće glumci leskovačkog pozorišta predstavom "Svici" Tene Štivičić, u režiji Ksenije Krnajski.

O nagradama 56. "Joakima" odlučivaće tročlani žiri u sastavu Valentin Vencel, glumac i upravnik Novosadskog pozorišta, Slobodan Ljubičić, glumac, prvak drame Narodnog pozorišta u Užicu i dr Vlatko Ilić, teatrolog, vanredni profestor Fakulteta dramskih umetnosti.

Festival "Joakim Vujić" organizuje Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije.

Realizaciju festivala pomogli su Grad Vranje i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Najnovije vesti