Saramandić: Krf, mesto vitalnosti i sposobnosti opstanka Srba (FOTO, VIDEO)

Vranje je ne samo geografski najbliže Krfu, ostrvu na kome živim i radim već dve decenije, već su i emocije Vranjanaca najdublje i među svim gradovima u Srbiji ljudi iz Vranja najrevnosnije posećuju sve srpske svetinje na tom ostrvu - rekao je počasni konzul Srbije na Krfu i kustos tamošnje "Srpske kuće" Ljubomir Saramandić u Domu Vojske u Vranju, na predavanju "Krf ostrvo spasa i vaskrsnuća".

On je na ovom skupu, organizovanom povodom "Nedelje škole" vranjske Gimnazije Bora Stanković podsetio da je 6. oktobra 1915. krenula združena ofanziva austrougarskih i nemačkih snaga, a samo deset dana kasnije Bugarska je okupirala Makedoniju odnosno južnu Srbiju".

- Srpski vojnici i podoficiri bili su prinuđeni na povlačenje jedinim slobodnim pravcima; jedan je išao preko Crne Gore, a dva preko Albanije.

Nažalost, na tom putu, zbog hladne zime ili u prepadima, prema zvaničnom izveštaju ministra vojske, generala Božidara Terzića do dolaska na Krf stradalo je preko 243.000 vojnika.

Na Krf je stiglo preko 150.000 vojnika i oficira - kazao je Saramandić.

On je naglasio da su u drugom delu svog boravka na Krfu Srbi "ispoljili možda i svoju najbolju osobinu".

- Vitalnost i sposobnost opstanka pod najtežim istorijskim okolnostima.

Ne samo što su se čudesno oporavili na Krfu, već su ispoljili kvalitet u vidu sposobnosti dobre organizacije i formiranja efikasnih organa državne uprave u formiranju države bez teritorije na Krfu - kazao je Saramandić.

On je u izjavi za medije rekao da mu je posebnu motivaciju za ovo predavanje pružila "činjenica da je vranjska gimnazija jedna od retkih u Srbiji koja gotovo svake godine, u okviru izvođenja školskih ekskurzija, dolazi na Krf".

- To je važan deo obrazovanja učenika, sticanje identiteta i zdravog patriotskog osećanja - kazao je Saramandić.

Narod koji neće da se preda

Istoričar Nenad Stojiljković, govoreći o ulozi Kaljevine Srbije u Velikom ratu, podsetio je da su ratna razaranja i ljudske žrtve zaprepastili ovdašnji svet.

- Albanska golgota, odnosno put kroz Kosovo i Metohiju preko Prokletija i neprohodnih albanskih planina ostaće u večnoj uspomeni srpskom narodu. Dotad u istoriji nije bilo zabeleženo da jedan narod neće da se preda i da, iako je država kapitulirala, vojska i njen vrh nisu. Sa obala Jonskog mora izmučeni srpski vojnici prebačeni su brodovima saveznika na ostrva Krf i Vido. Ta dva ostrva postala su "Srpski Jerusalim" - kazao je Stojiljković.

"Nedelja škole" u vranjskoj Gimnaziji Bora Stanković završiće se u sredu kada će u Domu vojske u Vranju biti izveden program "Život to je samo nova Odiseja..." u izvođenju gimnazijalaca, a povodom Dana škole.

Početak je zakazan za 19 časova.

Najnovije vesti