Otvoren Savremeni kutak u Gimnaziji: Obrazovanje po ugledu na ljudsko telo (FOTO, VIDEO)

Učenici, zajedno sa profesorima, organizovali su "Savremeni kutak" u Gimnaziji Bora Stanković u Vranju koji je svečano otvoren u utorak povodom "Nedelje škole".

- Cilj ovog našeg "kutka" jeste unapređenje obrazovanja i vaspitanja.

Savremeni kutak je osmišljen tako da svaki predmet ima svoju obrazovnu zonu.

Obrazovne zone su zapravo nazivi predmeta - objasnila je na otvaranju u izjavi za Vranje News profesorka Gordana Nikolić.

Na konkursu Vojvođanske banke "Odgovorno u zajednici", organizovanom s ciljem razvoja obrazovanja, gimnazijski tim, delujući kroz Udruženje "Naš svet, naša pravila", aplicirao je projektom za "Savremeni kutak".

- Motivacija za otvaranje "Savremenog kutka" je u želji za podsticanjem samoinicijative u pokretanju sopstvenih ideja odnosno biznisa, realizacija digitalnog marketinga za učeničko preduzetništvo i kreiranje podsticajne sredine za osmišljenje novih ideja.

Ovime podstičemo znanje i veštine kod učenika, funkcionalno znanje, konkretizaciju nastavnog sadržaja, međupredmetne i predmetne kompetencije i slično.

Za sada je zainteresovanost učenika velika - rekla je za Vranje News profesorka Nikolić.

Direktorka Gimnazije Suzana Mišić Stanković objasnila je na otvaranju da je pokretanje i organizovanje "Savremenog kutka" ideja kolege, profesora likovnog vaspitanja Aleksandra Đorđevića.

- Ideja je sjajna.

Svi predmeti koji postoje u Gimnazii su na neki način povezani.

Otvaranjem "kutka" zapravo će svi biti na jednom mestu i očekujemo da će ta "veza" funkconisati.

Svrha je da pustimo učenike da istražuju.

Ovo je za učenike nešto potpuno novo u nastavi, au vezi sa reformom naše škole - kazala je Mišić Stanković.

TIM KOJI POBEĐUJE

Tim udruženja su činili učenici: Stojanović Đorđe, Stojmenović Emilija, Trajković Vanja, Ristić Katarina, Kafedžijska Anja, Cvetković Staša, Stanimirović Milan, Milenković Emilija, Milenković Kristina, Rangelov Stefan, Đurić Novak, Stoiljković Danijel, Najdić Jefimija, kao i profesori Gordana Nikolić i Đorđević Aleksandar.

Podsećanja radi, u konkurenciji 65 firmi, organizacija i udruženja, tim iz Vranja je online glasanjem ušao u finale.

U finalu se našlo 24 kandidata, pa je projekat nakon odlične odbrane Gordane Nikolić, profesorke biologije u Gimnaziji Bora Stanković, i Jefimije Najdić, učenice četvrte godine vranjske gimnazije, osvojio drugo mesto.

Željan znanja i inovacija, tim Udruženja je predložio projekat "Savremeni kutak", tj. učionicu podeljenu na 20 obrazovnih zona.

Ideja i inicijativa potekla je od Aleksandra Đorđevića, profesora likovne kulture, koji je osmislio projekat po kome "korelacija svih predmeta u nastavi može funkcionisati kao ljudsko telo".

O PROJEKTU

- Škola bi tebalo da predstavlja mesto za sticanje novih znanja i sazrevanje, no mnogo puta potišteni od suvoparnih časova i monotonog učenja gubimo želju za svojim interesovanjima, pa je predlog našeg projekta savremeni (digitalni) kutak za učenike koji bi istim pruzio mogucnost za odmor, druženje i učenje. Jednu od aktuelnih tema našeg društva predstavlja unapređenje obrazovanja dece. Škola bi tokom pet radnih dana u sedmici trebalo da predstavlja mesto gde bi učenici mogli da provode vreme sa zadovoljstvom i uživanjem. Ali, zbog nedostatka savremenih učionica, deci koja su rođena u digitalnom dobu ponestaje interesovanja, što dovodi do sve lošijih rezultata i sve lošijeg stanja u našoj zemlji. Zbog toga je i glavni problem digitalizacija istih, jer škola kao zasebna ustanova nema dovoljno sredstava da svojoj deci priušti bolje i kvalitetnije obrazovanje. Svi smo svesni činjenice da se nalazimo u vremenu gde internet predstavlja najpristupačniji i najpraktičniji izvor informacija, upravo iz tog razloga smo došli na ideju da napravimo savremeni kutak za učenike. Pored kompjutera i ostalih digitalnih i savremenih sredstava, kutak bi činile razne društvene i interaktivne igre za poboljšanje intelektualnih sposobnosti naših učenika, te bi oni u prijatnom i pre svega zdravom okruženju birali školu pre ulice i društvenih mreža. Na taj način bi pored navedenih sposobnosti, mladi postali socijalizovaniji, organizovaniji, savesniji i odgovorniji. Škola više ne bi predstavljala samo problem i oblik stresa, već mesto zabave, kreativnosti i druženja - piše u opisu projekta.

Najnovije vesti