Počela Nedelja škole u Gimnaziji: Kutak za sve umetnosti (FOTO, VIDEO)

Peta "Nedelja škole" u Gimnaziji Bora Stanković u Vranju svečano je otvorena u četvrtak, u okviru proslave 138. godina postojanja Gimnazije Bora Stanković u Vranju.

Direktorka gimnazije Suzana Mišić Stanković otvorila je manifestaciju, rekavši da je kolektiv gimnazije, na mali jubilej "Nedelje škole", učinio sve da program učini zanimljivim i sadržajnim.

- Trudimo se da svake godine program bude što raznovrsniji i originalniji.

Učenici imaju sjajne ideje i značaj njihovog učešća je ogroman.

Bez njih "Nedelja škole" ne bi imala nekog smisla - rekla je Mišićeva.

Prve večeri priređen je zabavni program pod nazivom "Mejk šou", u okviru kog su gostovali Branimir Stošić Kace, poznati intrepretator vranjskih gradskih pesama i Slađan Stojanović Frenki, nagrađivani autor dokumentarnih filmova.

Poznati vranjski vokalni solista rekao je da su sport (Stošić je profesor fizičkog vaspitanja) i pevanje "deo dugogodišnje porodične i familijarne tradicije".

- Vranje je jedan od tri grada u svetu koji imaju svoju sopstvenu muziku, vranjski melos.

To su samo još i Prizren i Nju Orleans.

Gotovo sve stare vranjske pesme nastale su po istinitim događajima i govore o ličnostima koje su stvarno živele u Vranju.

Sve vranjske pesme su življene, doživljene i preživljene - rekao je Stošić.

Stojanović je kazao da je još kao dečak bio veliki filmofil, a da je kasnije, kao stipendista RTS-a, počeo da radi za tu medijsku kuću i slušajući zanimljive priče i ljude počeo da snima dokumentarne filmove.

U programu su učestvovali i studenti iz Rusije, koji su u uzvratnoj poseti Gimnaziji.

U čast dugogodišnje saradnje i prijateljstva pripremili su za gimnazijalce predstavu iznenađenja i time čestitali još jednu godinu postojanja vranjske škole.

Direktorka gimnazije najavila je da će u petak od 19 časova profesori sa niškog Filozofskog fakulteta održati predavanje o temi "Filozofija, umetnost i humor".

Prvo veče Nedelje škole upotpunili su talentovani gimnazijalci pesmom, glumom, igrom i muzikom.

Najnovije vesti