Safe Journalists i NUNS reagovali povodom pritisaka na redakciju Vranje News-a

Vranje - Širom Srbije, u subotu 27. novembra, održani su protesti povodom usvajanja Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu u Skupštini Srbije, a ni ovog puta novinari nisu bili bezbedni, konstatovano je iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružila se NUNS-u u osudi nedavnih slučajeva i "izražavanju duboke zabrinutosti zbog toga".

"Zadatak novinara je da izveštavaju i informišu javnost, a policija treba da pomogne, a ne da ih hapsi i na taj način vrši dodatni pritisak.

Mreža SafeJournalists će o ovim slučajevima obavestiti sve relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana", navode iz SafeJournalists.

NUNS je ranije objavio da su policijski inspektori u civilu Policijske uprave u Vranju u subotu u kasnim popodnevnim satima upali na kućnu adresu reporterke Vranje News-a Milene Dimić, sa nalogom da je povedu na davanje izjave, ali ona nije mogla da izađe iz stana jer je bila sama sa malom decom.

Čim je to bilo moguće, Dimić je otišla u policijsku stanicu i dala izjavu da je bila na protestu da o tome izveštava i jasno se predstavila kao novinarka portala Vranje News.

Reporter N1 Milan Nikić napadnut je tokom protesta na putu Kragujevac - Jagodina u selu Gornja Sabanta.

Vozač renoa jagodinskih registracija napao je reportera N1 i snažno udario u kameru.

Policija je odmah uklonila vozača i identifikovala ga.

Nikić je slučaj prijavio Policijskoj upravi Kragujevac.

Povodom ovih slučajeva predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić rekao je da je u Srbiji sve više protesta i da novinari i dalje nisu dovoljno zaštićeni, ali i da iz nedavnih slučajeva vidimo da im čak i policija otežava posao.

"Pozivamo predstavnike MUP-a da obrate više pažnje na novinare koji izveštavaju o različitim događajima, a posebno o ovakvim skupovima, koji zahtevaju da javnost bude blagovremeno i objektivno informisana, bez obzira da li će protesti su odobreni ili ne od strane predstavnika policije", rekao je Bodrožić.

Komentari

Znamo sve, nismo glupi, “Novi otpor” se jos nije dobro organizovao... Inace, moram da pojasnim eksproprijaciju na primeru. Ulica tesna, treba da se prosiri, vasa kuca smeta za 1,5m, uradi se eksproprijacija, srusi vam se kuca, vama daju odstetu za onih 1,5m. Razumete?

Najnovije vesti