SAD kosovskim liderima: Ukinite takse ili se povlačimo iz Bondstila

Posle odbijanja vize Ramušu Haradinaju i otkazivanja učešća vladi Kosova u programima Maršalovog centra, prištinski mediji ovih dana spekulišu da bi sledeća mera SAD protiv Kosova "moglo biti povlačenje američkih trupa sa Kosova".

Sve se dešava nakon dvodnevne posete delegacije američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Kosovu.

Pored zvaničnih poruka i saopštenja, kosovski mediji bruje i o nezvaničnim informacijama o tome šta bi mogle da budu naredne sankcije protiv Kosova.

T7 televizija tvrdi da je imala uvid u tekstualnu poruku koju je kosovski predsednik, Hašim Tači, prosledio nekim poslanicima u kojoj pominje "opasnost i pretnje po Kosovo ukoliko zahtevi SAD ne budu ispoštovani".

Sadržaj poruke "otkriva Tačijevu nervozu, a pominje se i opasnost od zatvaranja vojne baze Bondstil", tvrdi T7.

Na neimenovane izvore se poziva i Klan Kosova koji navodi da su dva izaslanika koja su došla u Prištinu "sugerisali da može doći do zatvaranja baze Bondstil".

Kohini neimenovani izvori takođe su saznali da su zvaničnici SAD rekli da "Kosovo ne treba da se dovede u situaciju da Amerika razmisli o mogućnosti povlačenja trupa".

Isti izvori su naveli i da su dva zvaničnika prenela stav da Bela kuća podržava razgraničenje ukoliko se sa tim usaglase obe strane, ali ne i razmenu teritorija.

I Bota sot donosi detalje sastanka. Kako navode, kosovskim liderima je stavljeno do znanja da se u Vašingtonu "stvorila percepcija da je Kosovo postalo destruktivno, a Srbija konstruktivna u odnosu prema pravno-obavezujućem sporazumu", što je percepcija koja ranije nije postojala u Vašingtonu.

Ipak izvor na koji se oslanja Bota sot dodaje i da su SAD uverile kosovsku stranu da će raditi na "zautavljanju agresivne kampanje Srbije".

- Zaustavićemo srpsku stranu u destruktivnom pristupu Kosovu, kako na unutrašnjem tako i na spoljašnjem planu - obećali su Amerikanci, tvrdi izvor Bota Sot.

Navode još i da će sporazum koji će dovesti do međusobnog priznanja motivisati Vašington da pregovara sa Rusijom da ne sprečava članstvo Kosova u UN.

Delegacija SAD susrela se u poslednja dva dana sa kosovskim predsednikom, kosovskim premijerom, članovima pregovaračkog tima, poslanicima opozicije i predstavnicima civilnog društva.

Od srpskih političkih predstavnika na Kosovu, poziv za sastanak dobili su i Slobodan Petrović i Nenad Rašić, ali ne i Srpska lista.

Pored Srpske liste, SAD delegacija se nije sastala ni sa predsedavajućim Skupštine Kosova, Kadrijem Veseljijem, kao ni predstavnicima pokreta Samoopredeljenje.

Mogle su se čuti brojne poruke, a kosovski predsednik Hašim tači pozvao je na institucionalno jedinstvo i sprovođenje "prijateljskih saveta SAD".

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj poručio je da će takse ostati na snazi i da će ubrzati proces priznanja Kosova od strane Srbije, a iz američke ambasade upozoravaju da takse podrivaju partnerstvo Kosova i SAD.

Najnovije vesti