Kosovski lideri neodlučni po pitanju taksi i posle sastanka sa delegacijom SAD

Iz kabineta kosovskog predsednika Hašima Tačija saopšteno je da je pregovarački tim Kosova podržao američki zahtev za ukidanje taksi, ali je ove tvrdnje ubrzo demantovao Špend Ahmeti, ko-predsedavajući kosovskog pregovaračkog tima, javlja kosovski portal na srpskom KoSSev.

Delegacija Saveta za nacionalnu bezbednost SAD susrela se sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i pregovaračkim timom.

U delegacije SAD su glavni direktor za evropske poslove u Veću za nacionalnu sigurnost SAD Džon Erat, direktor za Evropu u Veću za nacionalnu sigurnost SAD-a Bred Berkli, a u kosovskom pregovaračkom timu zamenici premijera Bedžet Pacoli, Fatmir Ljimaj, Enver Hodžaj, Dardan Gaši i predsednikom PSD-a Špend Ahmeti.

Zajednički zaključak sastanka bio je da "sporazum između Kosova i Srbije mora biti konačan, uz uzajamno priznanje", navodi se u saopštenju kabineta kosovskog predsednika.

U saopštenju se navodi i da je na sastanku bilo reči o "preduslovima za proces (postizanja konačnog sporazuma) i prevazilaženju realnih prepreka, uključujući i savet SAD i neophodnost trenutne suspenzije taksi i ponovno pokretanje dijaloga".

- Svi članovi pregovaračkog tima izrazili su zabrinutost zbog agresivnog stava Beograda, a u isto vreme i svoju spremnost da poštuju američki savet o ukidanju taksi i nastavak dijaloga u Briselu - zaključuje se u saopštenju.

Ove navode je ubrzo demantovao Špend Ahmeti, jedan od dva ko-predsedavajuća kosovskog pregovaračkog tima, prenosi Insajderi.

- Pregovarački tim se nije izjasnio o taksama.

Kao što je poznato javnosti različiti politički subjekti imaju različite stavove o ovoj temi - kazao je Ahmeti.

Dodao je da su razgovarali o "razumnosti takse i zašto su one neophodne".

- Pozicija SAD je jasna, jasan je i razlog za takse.

Sada je na Kosovu da odluči šta je naš strateški interes.

Svaka akcija koja bude bila zarad lične pobede ili izborne pobede podriva pregovaračku poziciju Kosova - kazao je Ahmeti.

Kopredsedavajući i lider NISMA-e Fatmir Ljimaj konstatovao je, poput Ahmetija, da odluka o taksama, iako "odluka države", ipak ima "drugačiju perspektivu od subjekta do subjekta".

On je dodao da će raditi na "zajedničkom pristupu za omogućavanje početka dijaloga, uz uzimanje u obzir saveta naših američkih prijatelja", objavili su "Insajderi".

Haradinaj: Nećemo republiku Milorada Dodika

Sa delegacijom Saveta za nacionalnu bezbednost SAD sastao se u čevrtak i kosovski premijer Ramuš Haradinaj. Nakon što je juče odbio da se obrati medijima posle sastanka, Haradinaj je izjavio da je razgovor bio "sadržajan i da je razjasnio stav Amerike prema dijalogu i taksama", navodi Gazeta Express.

- Dijalog bi trebalo nastaviti u cilju postizanja sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma u postojećim granicama, ali koji ne podrazumeva republiku Milorada Dodika na Kosovu - razjasnio je i svoj stav prema dijalogu Ramuš Haradinaj.

U vezi sa taksama, Haradinaj je izjavio da njegov stav ostaje nepromenjen, naglašavajući još jednom da takse neće biti uklonjene sve dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova.

- Zahtev SAD za suspenziju taksi naravno da nas dotiče, ali postoje dva aspekta.

Jedan je da se taksa vidi kao smetnja da se vratimo dijalogu i drugi je kao pomoć da se brže postigne sporazum.

Za ono vreme koliko je tarifa na snazi, vreme više košta Srbiju nego Kosovo - rekao je kosovski premijer.

Najnovije vesti