Rukovodstvo grada: Finansije o obnovi pozorišta potpuno čiste

U posed ugovora o obnovi Pozorišta Bora Stanković može doći svako, jer se nalaze na zvaničnoj veb stranici Grada Vranja i Uprave za javne nabavke, uostalom kao i svi drugi ugovori koji se tiču i drugih projekata koje realizuje lokalna samouprava, potpuno transparentno i dostupno svima, saopšteno je u petak iz kabineta gradonačelnika Vranja, a povodom, kako se kaže, "netačnih i proizvoljnih informacija u medijima o utrošku sredstava za izgradnju Pozorišta".

- U neprestanoj želji da se diskredituje ono što se diskreditovati ne može svedoci smo poslednjih dana pokušaja da se baci senka na jedan od najznačajnijih i najlepših objekata izgrađenih u prethodnih nekoliko decenija u Vranju, a to je nova zgrada Pozorišta Bora Stanković.

Ugovor koji se pominje samo je deo jedne faze iz 2014. godine u inače višefaznom i složenom projektu.

Njemu je prethodila, to se zaboravlja, i faza dekontaminacije koju je sproveo Institut Vinča iz Beograda i samo ona je koštala 60 miliona dinara.

Prva faza je koštala 38 miliona, druga 146,9, a treća 115,3 miliona dinara - navode iz rukovodstva grada.

Čitav proces, dodaje se, urađen je "u konsultaciji sa nadležnim republičkim institucijama".

- Savremeni objekat je podrazumevao rotacionu binu, specijalnu opremu za pozorište, odnosno scensku mehaniku i rasvetu i audio–video opremu i samo ona je koštala oko 96 miliona dinara.

Ako izuzmemo iznos specijalizovane opreme i dekontaminacije, troškove stručnog nadzora, tehničkog pregleda objekta i izrade projektno–tehničke dokumentacije, dolazimo do cifre od 204,7 miliona dinara.

Dakle cena kvadrata potpuno nove i savremeno opremljene zgrade pozorišta je 578 evra.

I to su činjenice.

A, koliko Vranjancima znači nova zgrada gradskog teatra, govore i rasprodate predstave, aplauzi zadovoljne publike, dečji osmesi - navodi se u saopštenju.

Našim građanima, dodaju iz rukovodstva grada, duguje se izvinjenje "što su prisiljeni da svedoče ogoljenoj borbi za vlast u kojoj se ne biraju sredstva, po cenu urušavanja pozorišne umetnosti i institucija kulture".

Najnovije vesti

Foto ilustracija Vranje News Blagi rast korona brojki u okrugu »

Petnaest osoba od 163 testirane bile su pozitivne na koronavirus u Pčinjskom okrugu za dan, pokazuju poslednji podaci Gr...