Čuvari vatre pozorišnog života Vranja vratili se u svoj dom FOTO/VIDEO

Posle sedam godina izgnanstva, zbog paljevine zgrade Pozorišta Bora Stanković u Vranju, članovi ansambla vratili su se svojoj "kući".

U ponedeljak uveče, na svečanosti povodom otvaranja rekonstrusane zgrade teatra, najveće zadovoljstvo i najširi osmesi viđeni su upravo na licima onih koji su sedam godina, kao podstanari na raznim adresama, održavali vatru vranjskog pozorišnog života.

Od danas su u staroj-novoj zgradi.

Svečanost je svojim prisustvom uveličao sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je na početku svog govora upravo najveću počast odao glumcima vranjskog teatra koji su, kako je rekao, "sačuvali svoje pozorište i kada zgrade nije bilo".

- Ne bi vredelo ništa što smo uložili, a uložili smo mnogo u Pčinjski i Jablanički okrug, da nije bilo vas, divnih ljudi, koji ste ovde u Vranju čuvali luču pozorišne umetnosti, borili se za izgradnju pozorišta i dočekali da imate svoj dom i održavate svoje predstave deci i svim našim građanima – rekao je Vučić.

On je dodao da su država i Vlada odradili "veliki posao zajedno sa gradom Vranjem".

- A, sve kako bismo danas mogli da prisustvujemo otvaranju tehnološki najmodernijeg pozorišta u Srbiji – potencirao je Vučić.

Predsednik Srbije izneo je podatak da je država izdvojila 173, a Vranje još 186 miliona dinara i dodao da će država, od Subotice do Vranja, a ne samo u Beogradu, otvarati pozorišta, biblioteke i muzeje, jer "nema države bez kulture".

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković kazao je da je za obnovu vranjskog teatra "posebno zaslužan državni vrh Srbije koji je prepoznao značaj završetka ove investicije".

- Hvala i glumcima i Četvrtoj brigadi Kopnene vojske, svima koji su na bilo koji način pomogli obnovu pozorišta.

Neka naš svetionik kulture večno sija na radost svih - poručio je Milenković.

Otvaranju obnovljenog vranjskog teatra prisustvovali su Ljiljana Radivojević, bivša glumica vranjskog pozorišta i supruga pokojnog dugogodišnjeg direktora Radoslava Radivojevića, general potpukovnik Milosav Simović, komandant Kopnene vojske, komandant Četvrte brigade KoV brigadni general Slobodan Stopa, Milica Davidović, čukununuka Bore Stankovića, nekoliko ministara u Vladi Srbije, glumci Narodnog pozorišta u Beogradu, predstavnici javnog života Vranja i Pčinjskog okruga.

Hor vranjske Muzičke škole Stevan Mokranjac izveo je himnu "Bože pravde".

Nakon završetka oficijelnog dela ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu izveo je operu "Koštana" Petra Konjovića u režiji Juga Radivojevića.

Građani Vranja mogli su prenos uživo da prate preko video bima na Trgu Staniše Stošića.

Najnovije vesti