Nema lepšeg osećanja: Vranjski glumci konačno u svom domu FOTO/VIDEO

Vranjski glumci vraćaju se u svoj pozorišni dom posle sedam godina provedenih u egzilu - po hladnim, mračnim i neadekvatnim salama, bez pozorišne scene, bez kulisa, rasvete, muzičke tehnike, propisnog prostora za probe i bez još mnogo toga, konačno su dočekali dovršetak obnove svoje glumačke kuće - Pozorišta Bora Stanković u Vranju.

Oni su najveći dobitnici u celoj ovoj priči i ma koliko to možda nekima zvučalo banalno, daleko ili nebitno - njima je bilo najteže svih ovih godina.

Ono što nakon sedam godina pozorišne golgote ima da kaže umetnički rukovodilac teatra Bojan Jovanović je da nova zgrada ima veliki značaj ne samo kao arhitektonska celina sa vrhunskom raspoloživom tehnikom, već i u psihološkom smislu za sam ansambl.

- Kada sedam godina ne znate gde ćete da održite sledeću probu, da li će vam biti otkazan termin za predstavu i slično vrlo je teško.

Sada nemamo taj problem i možemo da se fokusiramo za rad na predstavama i to je velika stvar.

Nova zgrada nam daje mnogo mogućnosti, ali i nameće odgovorost jer smo mi i bez svog doma u proteklih sedam godina došli do vrlo značajnih pozorišnih nagrada i to sada nosi veliko breme sa sobom - kazao je Jovanović.

Vranje i vranjski glumci, posle sedam godina obnove pozorišne zgrade, "konačno dobijaju pozorište u novom i savremenom izdanju i ovo je veliki događaj za Vranje, Pčinjski okrug i jug Srbije", izjavio je u petak gradonačelnik Slobodan Milenković.

On je na konferenciji za medije, povodom najavljenog početka rada obnovljenog Pozorišta Bora Stanković, podsetio da je Vranje do 2012. godine bilo "kulturni centar zemlje" i izrazio očekivanje da će "od danas to ponovo biti".

Kako je Milenković kazao, proces zvaničnog otvaranja i ponovnog početka rada Pozorišta Bora Stanković dešavaće se tokom tri dana - najpre će u nedelju 20. oktobra biti izvedena dečja opera "Bastijen i Bastijena" Narodnog pozorišta u Beogradu; potom će u ponedeljak 21. oktobra na scenu obnovljenog teatra akteri opere "Koštana" istog teatra u režiji Vranjanca Juga Radivojevića, a u utorak 22. oktobra domaći ansambl izvešće "Nečistu krv" u režiji Juga Đorđevića, takođe reditelja poreklom iz Vranja.

- Nailazili smo tokom obnove na mnogobrojne prepreke, ali smo sve prevazišli uz nesebičnu pomoć države.

Ovo je bez sumnje najznačajniji kulturni događaj za Vranjance u ovoj godini - dodao je Milenković.

Gradska većnica za kulturu Zorica Jović naglasila je da su "kultura i kreativnost identifiovani kao strateške tačke razvoja Vranja".

- Pozorište će biti centar kulturnih dešavanja, mesto za inspiraciju i stvaranje inovativnih umetničkih sadržaja, pa je veoma važno što će ovaj objekat ponovo zaživeti u punom sjaju i kapacitetu.

Pozorište kao kreativna industrija doprinosi i našoj ekonomiji i igra važnu ulogu u revitalizaciji i decentralizaciji lokalne sredine – rekla je Jovićeva.

Govoreći o viziji gradskog teatra, direktor pozorišta Nenad Jović kazao je da se sa novom pozorišnom zgradom "otvaraju nove mogućnosti ansamblu, pre svega u tehničkom smislu".

- Naš primarni cilj biće održavanje kvaliteta produkcije predstava, na velikoj i dečjoj sceni.

Radićemo na dovođenju kvalitetnih i ostvarenih reditelja koji će svojim radom i iskustvom odgovoriti na sve ambicije našeg teatra.

Kao i do sada negovaćemo, kroz stvaralački rad u našem teatru, lik i delo Bore Stankovića – kazao je Jović.

On je naglasio da će menadžment pozorišta nastaviti sa "politikom zapošljavanja, angažovanja i afirmisanja mladih pozorišnih stvaralaca iz lokalne sredine".

Bojan Jovanović, umetnički rukovodilac Pozorišta Bora Stanković, rekao je još da se u novoj pozorišnoj sezoni planira pet premijera.

Po dve na večernjoj i dečjoj sceni i još jedna na kamernoj.

Repertoar na dečjoj sceni će biti obogaćen lutkarskom predstavom.

Velika rotaciona scena na 120 kvadrata u novom teatru imaće najsavremeniju scensku rasvetu i tehniku, spremna je za najzahtevnije predstave.

Insistiralo se i na komforu, pa će kapacitet pozorišne biti nešto manji nego u ranijoj pozorišnoj sali (256 umesto nekadašnjih 280 mesta).

U parteru će biti mesta za 161 gledaoca, na balkonu 83 i još 12 u svečanoj loži.

U podrumu je osmišljen i adaptiran prostor za kabaretske sadržaje.

Tu će se igrati manje tehnički i kadrovski zahtevne predstave, monodrame, održavaće se koncerti, promocije, a deo pozorišta u podrumu koristiće se i kao izložbeni prostor.

U toku je nabavka 3D projektora, tako da će Vranje, posle tri decenije, ponovo dobiti bioskop, naglasio je u susretu sa novinarima gradonačelnik Milenković.

On se prilikom obilaska prostorija novog pozorišta zahvalio svim pojedincima i kompanijama koji su pomogli da grad dobije ovako reprezentativan objekat kulturnog života.

Kako je saopšteno, u obnovu pozorišta uloženo je 368 miliona dinara, od čega je 173 izdvojila Vlada Srbije.

U tu sumu ulazi i 60 miliona dinara potrošenih za dekontaminaciju.

Rekonstruisana zgrada pozorišta prostire se na 3.800 kvadrata korisne površine.

Najavljeno je da će otvaranju u ponedeljak 21. oktobra prisustvovati celokupan državni vrh i ministri.

Najnovije vesti