Rukometaš iz Vranja potpisao ugovor karijere

Stefan Dodić, rukometaš rođen u Vranju gde je i stasavao kao sportista, potpisao je ugovor sa poljskim šampionom Vive Kjelce, nekadašnjim šampionom Evrope kojeg sa klupe predvodi čuveni rukometaš i trener Talant Dujšebajev, piše Mozzart sport.

Navodi se da je reč o rukometašu koji je "svaki dan putovao iz Vranja do Skoplja na treninge Metalurga, a da sada "leti ka evropskom kremu".

"Stefan Dodić je rukometno ime za koje Evropa tek treba da čuje, a srpski rukometni talenat iza sebe ima zanimljivu priču i put do prelaska u jedan od najboljih klubova na starom kontinentu.

Mladi 18-godišnji bek će posle pet godina napustiti Makedoniju i preseliti se u Poljsku gde će nositi dres nekadašnjeg šampiona Evrope Kjelcea, koji predvodi jedan od najboljih rukometaša svih vremena, a sada vrhunski trener Talant Dujšebajev.

Transfer važi od sezone 2022/23, a Dodić će iza sebe ostaviti zanimljivu rukometnu avanturu koju će sigurno nositi sa sobom do kraja života", piše Mozzart sport.

Ovaj portal objavljuje da je Dodićeva rukometna priča počela pre skoro pet godina.

"Stefan je, čim je napunio 14 godina, zajedno sa godinu dana starijim bratom Lazarom prešao u makedonski Metalurg.

Igrali su za pionire i kadete tog kluba.

Rođeni Vranjanci odlučili su da izgrade rukometni put u zemlji „gde večno sunce sja“, pa je Stefan, pošto se Lazar preselio u Skoplje, morao svakodnevno da putuje iz Vranja u prestonicu Makedonije samo da bi trenirao sa Metalurgom, a onda se vraćao jer ga je sutradan čekala škola.

To sve je radio kao učenik osmog razreda.

Ujutru je išao u školu, a popodne trenirao.

Njega je obično otac vodio na trening, a kada nije mogao, poslao je nekog drugog da ga vrati kući ili odvede u školu.

Dodić je svakodnevno putovao oko 200 kilometara samo za trening i od samog početka pokazao veliku rukometnu ljubav, strast prema ovom sportu i podneo veliku žrtvu, a Metalurg je prepoznao njegov talenat i vrednim radom od njega napravio vrhunskog sportistu", navodi se u tekstu.

Metalurg važi za makedonski tim koji je kroz istoriju dao najviše reprezentativaca, a danas je jedna od najvećih baza makedonskog rukometa u kojoj se stvaraju nova imena i "kali prepoznatljivi rukometni čelik".

"Iz ovog kluba dolaze igrači poput sadašnjeg kapitena Vardara Stoleta Stoilova, makedonskih reprezentativaca Filipa Mirkulovskog, Dejana Manaskova, Gocea Georgievskog, Martina Serafimova, Martina Tomovskog, Filipa Taleskog, Martina Velkovskog, Filipa Kuzmanovskog, a od stranih igrača kroz ovaj klub u mladim danima prošli su Luka Cindrić koji je danas u Barseloni, onda Vuko Borozan, bivši igrač Vardara i Vesprema, pa budući igrač Kjelcea Halil Jaganjac i mnogi drugi", navodi se u tekstu.

Tokom boravka u Metalurgu, dodaje se, Dodić je ušao u istoriju evropskog rukometa.

"Sa samo 15 godina postigao je gol sa sedam metara u meču protiv Češkog Medveda i postao najmlađi strelac u istoriji Lige šampiona, a ujedno je i najmlađi igrač koji je igrao u regionalnoj SEHA ligi sa 15 godina i 221 dan.

Dok je gradio rukometnu karijeru u nekadašnjem šampionu Makedonije, Stefan Dodić je dobio poziv od selektora Srbije Tonija Đerone i uspeo je i u nacionalnom timu da ispiše rekorde.

Mladi rukometaš je sa velikim entuzijazmom prihvatio poziv čoveka koji je nasledio Nenada Peruničića i igrom po španskim notama, postao najmlađi strelac u istoriji reprezentacije i ujedno drugi najmlađi debitant u srpskom rukometu.

Posle debitantskog nastupa za "orlove" i dobrih partija za Metalurg početkom 2021. godine pojavile su se informacije da je ovaj mladi rukometaš interesantan za poljski Kjelce.

I sada, dok je Dodić član makedonskog Ohrida, zvanično je potvrđen prelazak u jedan od najboljih evropskih klubova.

Srpski vunderkind potpisao je ugovor sa Kjelceom na naredne četiri godine, objavljuje Mozzart sport.

Dodić je do praktično "do juče" bio omladinski reprezentativac Srbije i član generacije 2002/03 koja važi za najtalentovaniju u istoriji srpskog rukometa.

Stefan je rođen 2003. i igra na poziciji srednjeg i levog beka.

Po rukometnom umeću neodoljivo podseća na jednog od najboljih rukometaša Evrope Petra Nenadića.

Najnovije vesti