Ružić: Uređenje sistema plata od 1. januara 2019. godine (VIDEO)

Vlada Srbije je celokupnu reformu sistema plata radila na transparentan način i uvek u razgovorima sa sindikatima.

Upodobljavajući sva ta radna mesta, grupe i platne razrede, moramo da budemo svesni da moramo imati jedan sveobuhvatan pristup prema svima - rekao je u Vranju ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

On je nakon proširene sednice Gradskog odbora SPS-a, odgovarajući na pitanje novinara, kazao da se sistem u oblasti plata mora urediti.

- Radnici u prosveti, koji su najavili štrajk, gledaju na to iz svoje perspektive, radnici u socijali iz svoje, u zdravstvu imaju svoj pogled na to, takođe i u kulturi i drugim javnim službama.

Važno je da se razume o čemu se tu radi. Dakle ovo nema nikakve veze sa povećanjem plata.

Ovde govorimo o platnim grupama, razredima, koeficijentima i o uredbi koju Vlada Srbije treba da usvoji.

Tome će prethoditi Socijalno-ekonomski savet, na čijoj sednici će taj predlog uredbe biti razmatran - rekao je Ružić.

Novi platni razredi trebalo bi da budu uvedeni od 1. januara 2019, a ministar Ružić objasnio je da će visina plata u javnim službama zavisiti od šest kriterijuma - složenosti posla, kompetentnosti, odgovornosti, autonomije u poslu, komunikacije i uslova rada. Kada je reč o rasponu platnih grupa, Ružić je rekao da je utvrđeno 13 platnih grupa: u grupi od jedan do četiri osnovna i srednjoškolska sprema, 5 i 6 - viša, od sedam do 11 visoka školska sprema, a od 11 do 13 - rukovodeći poslovi koji zahtevaju donošenje strateških odluka, odgovornost za obavljanje delatnosti, donošenje finansijskih odluka i upravljanje velikim sistemima. Raspon koeficijenata za obračun plata biće od 1,11 do 8,35. Pojedini mediji su već izveli neke računice, prema kojima bi, na primer, lekari specijalisti imali 15 odsto veće plate - mesečno oko 91. 000 dinara, medicinske sestre umesto 35.000 imale bi 39.000 dinara i slično.

On je dodao da će zajedno sa ministrom finansija Sinišom Malim u toku ove sedmice imati razgovore sa predsednikom Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisavom Orbovićem i predstavnicima granskih sindikata za javne službe, kao i sa predsednikom Sindikata Nezavisnost Zoranom Stojiljkovićem i predstavnicima granskih sindikata Nezavisnosti.

- Pokušaćemo upravo to, da na jedan sveobuhvatan način sagledamo situaciju.

Tragamo za rešenjima, jer se mora znati u kojoj će grupi biti jedan lekar koji je studirao šest godina, završio specijalizaciju ili subspecijalizaciju, a na drugoj strani imamo slučajeve da u prosveti imamo nastavnike sa višom, pa čak i sa srednjom školom.

Nijedna javna služba ne može imati ekskluzivitet u odnosu na drugu, želimo ravnopravnu preraspodelu u sistemu plata.

Želimo da budemo kreativini, da izađemo svima u susret, ali da ne ugozimo funkcionisanje sistema.

Reforma bi trebalo da krene da funkcioniše po novom modelu od 1. januara 2019. godine, čime bismo uveli red u sistem - rekao je Ružić.

Najnovije vesti