Festival prvi: Sve se peva, samo se vranjska pesma preživljava (FOTO, VIDEO)

Druge večeri Festivala vranjske gradske pesme "Oću da vi pojem vranjansko" u sali Doma vojske u Vranju u okviru celovečernjeg koncerta nastupilo je sedmoro vokalnih solista, u pratnji Narodnog orkestra Ljubiše Pavkovića.

Sa po dve numere koje pripadaju "standardima" vranjske gradske pesme, nastupili su solistkinje Radio Beograda Vesna Dimić (Magla padnala u dolinu i Iz Banju ide) i Biljana Petković (Stanika mi bolna legnala i Prošeta se Toma po gornju ma'alu), legenda vranjske pesme Slobodan Cobi Jovanović (Jovane, sine i Gajtano, mome mori), mlada pevačka nada Vranja Tijana Vučković (Ajde, tanke džam Stojanke) i već iskusni interpretator i čuvar autentičnog duha stare gradske muzike Vranja Branimir Stošić Kace (Petlovi pojev i Kiša pade mori Cone).

Duet Ivana Tasić - Branimir Stošić izveo je Kaži Suto, kaži dušo, dok je Ivana Tasić Mitić sama otpevala kompozicije Zemi me, zemi i Kude si bila, mori, karakoco.

Dugogodišnji solista radio Beograda Čeda Marković intepretirao je Stojanke, bela Vranjanke i Što mi je merak poljak da bidnem, a svi izvođači na kraju zajedno Ruse kose curo imaš.

Orkestar Ljubiše Pavkovića odsvirao je instrumental "Da znaješ mori mome".

Veče je bilo inspirisano vranjskom gradskom pesmom, posvećeno autentičnim ljudima i događajima vranjskog kraja.

Pevane su pesme satkane od istinitih priča koje su, kako je rečeno, "blagodarni ljudi u stihove pretočili".

Mnoge pesme je od zaborava sačuvala Stana Avramović Karaminga, autorka pesme "Dimitirjo sine Mitre", numere koja je prvi put otpevana pre tačno 100 godina.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković rekao je da grad ima ozbiljne namere sa ovim festivalom.

- Povodom 50 godina od smrti Stane Avramović Karaminge organizovali smo festival i nadam se da će postati tradicionalan.

Naša težnja je promocija i afirmisanje gradske vranjske pesme, njeno podizanje na viši nivo u narednom periodu - istakao je Milenković.

Pokrovitelj festivala bio je Grad Vranje.

D. Dimić

ZORICA JOVIĆ: Festival emocija i ljubavi

Gradska većnica za kulturu Zorica Jović izjavila je da je festival "Oću da vi pojem vranjansko" u potpunosti ispunio očekivanja organizatora.

- Ovo su bile dve večeri pune emocija i ljubavi, nezaboravno podsećanje na staro Vranje, na našu tradiciju, na nešto što je toliko vredno da ga moramo čuvati i negovati. Smatram da je ovo bilo pravo vreme za pokretanje festivala, pogotovo što se poklopilo sa povodom, pedesetogodišnjicom od smrti najpoznatije vranjske pesmopojke Stane Avramović Karaminge. Zahvaljujem se rukovodstvu grada na podršci i organizacionom odboru koji je vredno radio dva meseca unazad na pripremi programa, uz želju da u pripremu sledećeg festivala krenemo ranije i uradimo još bolji posao - rekla je Jovićeva novinarima po okončanju festivala.

VESNA DIMIĆ: Prvi pravi nastup sa vranjskom pesmom

Solistkinja Vesna Dimić, unuka čuvene pevačice Radmile Dimić, izjavila je da desetak godina unazad peva vranjske pesme, da je imala snimanja za Radio televiziju Srbije, upravo u Vranju, čak i koncerte po Srbiji, ali da je ovo bio "prvi pravi nastup i izvođenje vranjske pesme u gradu u kome je većina numera nastala".

- Iz vranjske pesme "isteče" sve - vi "imate krv", imate dušu, imate specifičnu tradiciju. Svaka pesma je jedna priča i moraš da je osetiš na pravin način zajedno sa melodijom. Vrlo je teško nama koji nismo iz Vranja da je iznesemo na površinu onako kako je Vranjanci osećaju, ali smo se potrudili da to večeras uradimo na najbolji mogući način - kazala je Dimićeva novinarima.

BILJANA PETKOVIĆ: Vranjska pesma se peva pod posebnom emocijom

Solistkinja Biljana Petković kazala je da je vranjska pesma "nešto što sve pevače privlači na poseban način".

- Mi smo pevači izvorne muzike i pevamo sve ono što se peva na našim prostorima, ali vranjska pesma kod nas izaziva jednu posebnu emociju. Ne govrim to zbog toga što sam trenutno u Vranju i što volim da dođem ovde, ali zapravo i ne može rečima da se objasni. To je jedno čudo, gde predivnu melodiju prati divan tekst, fenomenalne poruke... Jednostavno izvođač mora da doživi tu pesmu. Osim što je uživanje pevati pesme odavde, za nas je večeras to bila i posebna odgovornost jer smo nastupili pred vranjskom publikom. Bila sam ovde i prve večeri; zaista je divna ideja što je započet život jednog ovakvog festivala i svi smo se nekako vratili u ono staro vreme koje vranjska pesma sobom nosi. Sad kad je sve počelo, možda može i neki korak dalje da se napravi, da se vranjska pesma i postojanje festivala negde prezentuju, da se festival bori za više prostora u medijima i da se naprave neke nove kompozicije u duhu starih vranjskih pesama - kazala je Biljana Petković.

Ceo koncert možete pogledati u integralnoj verziji u video materijalu koji sledi.

Najnovije vesti