Razgovori o Ženidbi i udadbi: Patologija odnosa unutar porodičnog sistema VIDEO

Treće festivalske večeri u okviru Festivala Joakim Vujić publika je odgledala predstavu Ženidba i udadba, po delu Jovana Sterije Popovića, a u režiji Jane Maričić i produkciji Knjaževsko srpskog teatra u Kragujevcu.

Posle predstave, kao i prethodne dve večeri, održan je "Okrugli sto kritike".

Na "Okruglom stolu kritike", koji je vodio pozorišni kritičar Igor Burić, govorili su rediteljka predstave Jana Maričić, glumci kragujevačkog pozorišta Miloš Krstović (tumači lik Mladoženje), Katarina Janković (Julka), Nikola Milojević (Provodadžija), Marina Perić Stojanović (Mati), Milić Jovanović (Otac), Mina Stojković (Persa/Tetka).

Pozorišna kritičarka Nataša Gvozdenović, govoreći osvom doživljaju predstave kroz bilten festivala, naglasila je da Jana Maričić "Sterijine kodove spretno prenosi u savremeni svet, gradeći na sceni, jednu predstavu u groteskno/apsurdnom ključu".

- Sterija je angažovan pisac, koji uživa da se igra sa raskrinkavanjem malograđanskim maski unutar malograđanskog i licemernog društva, raskrinkava i naravno - prosvetiteljski ukazuje na drugi put, drugi sistem vrednosti.

Predstavu Ženidba i udadba gledala sam prvi put u okviru "Kritičarskog karavana" i ono što u tom prvom gledanju i sada izdavajam kao najmarkantniju crtu predstave jeste ukazivanje na patologiju odnosa unutar jednog porodičnog sistema.

Otac, majka , ćerka, a ćerka udavača je u kasnim četrdesetim, žive zajedno i doslovce spavaju svi u istom krevetu.

Ukazivanje na patologiju je groteskno, jasno i "bez rukavica" - pogledajte sopstvene odnose, poručuje ansambl ove predstave i vidite ko je sve zapravo prisutan u vašem krevetu.

Glumačka igra (Miloš Krstanović, Katarina Janković, Nikola Milojević, Marina Perić Stojanović, Milić Jovanovič i Mina Stojković), naglašava Gvozdenovićeva, "dobro je usklađena, tačna, svako svoj lik igra zaokruženo i u tačnoj relaciji sa ostalima, što nije ni malo lak zadatak upravo zato što su to magloviti odnosi, naporno isprepletani".

Ono važno na šta ova predstava ukazuje, vrlo hrabro i bez dileme jeste nesreća poremećenih porodičnih odnosa, ali najpre onih koji se kriju u malograđanštini, navodi Gvozdenovićeva.

- Jana Maričić milje postavlja u kontekst kako je sama rekla nakon predstave – velikog siromaštva, koje svi, na ovaj ili onaj način živimo (na kraju krajeva upravo ulazimo u još jednu recesiju), no, uprkos okolnostima puno je smislenije kada čovek, pokuša barem da sagleda kontekst u kojem se nalazi i pokuša barem sebi napraviti uslove za sopstveni rast.

Naši junaci nam iz potpune kontre iz sopstvenog mulja u kojem su, ukazuju najpre na to - navodi pozorišna kritičarka.

Najnovije vesti