JOAKIM Ženidba i udadba ili bajat hleb je bolji nego glad FOTO/VIDEO

Predstava Ženidba i udadba, koja je ansambl Knjaževsko–srpskog teatra u Kragujevcu u sredu uveče izveo u Pozorištu Bora Stanković u Vranju u sklopu 56. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije Joakim Vujić, je socijalna drama sa elementima komedije, naglasila je u susretu sa novinarima rediteljka Jana Maričić.

Komad je urađen po čuvenom tekstu Jovana Sterije Popovića.

U "čitanju" Maričićeve humor i tragika Sterijinog dela su još raskošniji danas kada su starosne granice za stupanje u brak pomerene, a šta god da je to što jednu porodicu spaja – međuzavisnost, glad, siromaštvo, muka, pa i mržnja – na samom zalasku mladosti ili u jesen života, utešno je i toplo ostati zajedno, pod istim krovom - makar i u istoj sobi, istoj postelji, rekla je rediteljka.

- Mi u ovoj predstavi tretiramo mladu i mladoženju kao sredovečne ljude u poznim četrdesetim godinama koji su i dalje usamljeni, nesamostalni i zavisni od roditelja koji su, pak, na pragu smrti - navela je Maričićeva.

Direktor kragujevačkog teatra i glumac Miloš Krstović, koji u predstavi igra mladoženju, naglasio je da je veoma značajno što je Vranje uspelo da organizuje 56. festival Joakim Vujić i da je to vrlo značajno i za Zajednicu profesionalnih pozorišta.

- Došli smo puni radosti u Vranje i nadamo se da ćemo u takvom raspoloženju biti i nakon završetka festivala - rekao je Krstović.

Glumica Katarina Janković koja tumači lik Julke kazala je novinarima da je ceo koncept novog čitanja Sterijine ženidbe i udadbe" koncept porodične psihopatologije, ističući značaj održavanja festivala u Vranju u uslovima pandemije koronavirusa.

ŽIRI I NAGRADE

O nagradama 56. "Joakima" odlučivaće tročlani žiri u sastavu Valentin Vencel, glumac i upravnik Novosadskog pozorišta, Slobodan Ljubičić, glumac, prvak drame Narodnog pozorišta u Užicu i dr Vlatko Ilić, teatrolog, vanredni profestor Fakulteta dramskih umetnosti. Na zatvaranju festivala biće uručene nagrade za najbolju režiju, najbolju predstavu, najbolje glumačko ostvarenje, te četiri ravnopravne nagrade za scenografiju, kostimografiju, originalnu muziku i najboljeg mladog glumca. Takođe, i nagrada "Okruglog stola kritike".

Pre ove predstave glumci ansambla Pozorište Bora Stanković u Vranju imali su čast da u ponedeljak uveče otvore festival predstavom "Nečista krv" Tijane Grumić, po romanu Bore Stankovića, a u režiji Juga Đorđevića.

U utorak su nastupili glumci leskovačkog pozorišta predstavom "Svici" Tene Štivičić, u režiji Ksenije Krnajski.

Najnovije vesti