Pukovnik Petrović na čelu Četvrte brigade KoV, general Stopa penzionisan

Pukovnik Novica Petković ubuduće će komandovati Četvrtom brigadom Kopnene vojske (KoV) umesto brigadnog generala Slobodana Stope koji je penzionisan, saopšteno je na svečanosti u kasarni Prvi pešadijski puk knjaza Miloša Velikog u Vranju.

Na svečanosti u petak obavljena je primopredaja dužnosti kojoj je prisustvovao komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović sa saradnicima.

General Simović zahvalio se brigadnom generalu Stopi "na održanju i podizanju operativnih sposobnosti brigade", kao i "trudu da se poboljšaju uslovi života i rada pripadnika jedinice".

Pukovniku Petroviću je poželeo "da nastavi tamo gde je stao general Stopa i da ga prati komandantska sreća".

General Stopa zahvalio je na uspešnoj saradnji svim pripadnicima Četvrte brigade, čelnim ljudima grada i građanima Vranja.

- Primajući dužnost komandanta 4. brigade Kopnene vojske 13. januara 2017. godine znao sam da me čekaju brojni izazovi, jer sam došao u brigadu čije je čvrste temelje postavio general Simović, nadogradio general Lubura a ja trebao da nastavim započeto.

Znajući sa kakvim sjajnim ljudima 4. brigada raspolaže i kako Vranje i Pčinjski okrug cene i ovu brigadu i njeno nasleđe, trebalo je opravdati poverenje.

Uradili smo dosta, ali mnogo toga još može da se uradi i ne sumnjam da će biti urađeno.

Iako danas ovde nema predstavnika lokalnih samouprava i ostalih institucija Pčinjskog okruga, želim svima da se zahvalim na podršci koju su nam pružali, sve što smo radili, bilo je sa najboljim namerama, a u penziju odlazim sa najlepšim uspomenama.

Novom komandantu i pre svega mom velikom prijatelju pukovniku Novici Petroviću želim da uspešno komanduje 4. brigadom Kopnene vojske, a ja ću se radovati svakom rezultatu koji brigada ostvari u budućnosti - istakao je general Stopa.

Pukovnik Petrović je naglasio da veruje u sposobnosti vojnika i starešina Četvrte brigade i izrazio uverenje da će odgovorno i profesionalno izvršavati sve postavljene zadatke.

- Na ovoj pisti za postrojavanje, u ovoj kasarni sam 1987. godine kao kadet prve godine Vojne akademije položio vojničku zakletvu.

Trideset tri godine kasnije pripala mi je izuzetna čast da na istom mestu primim dužnost komandanta 4. brigade Kopnene vojske.

Nadam se da ću opravdati ukazano poverenje i znam da ću imati vašu potpunu podršku u izvršavanju svih zadataka brigade.

Zahvaljujem se dosadašnjem komandantu brigadnom generalu Slobodanu Stopi na uloženom radu i trudu.

Brigadnom generalu Stopi, mom prijatelju, želim dobro zdravlje, mirne penzionerske dane i porodičnu sreću.

Nastojaću da unapredim operativne sposobnosti brigade i da sačuvam izvanrednu saradnju sa lokalnom samoupravom, koju su moji prethodnici izgrađivali godinama unazad zahvaljujući međusobnom razumevanju i nesebičnoj podršci, na dobrobit 4. brigade, Vranja i Pčinjskog okruga.

Verujem da ćemo i u narednom periodu raditi zajedno na dobrobit naše otadžbine - dodao je pukovnik Petrović.

Predajom dužnosti brigadni general Slobodan Stopa odlazi u zasluženu penziju, dok pukovnik Novica Petrović na dužnost komandanta Četvrte brigade dolazi sa dužnosti komandanta Mešovite artiljerijske brigade iz Niša.

Prethodne sedmice pukovnik Petrović je dužnost komandanta Mešovite artiljerijske brigade predao pukovniku Dejanu Novakoviću, njegovom zameniku, koji će komandovati Mešovitom artiljerijskom brigadom u narednom periodu.

PROFIL

Pukovnik Novica Petrović rođen je 4. februara 1968. u Kuršumliji. Visoke studije bezbednosti i odbrane završio je 2019, pre toga generalštabno usavršavanje 2012, komandno-štabno usavršavanje 2002, Vojnu akademiju kopnene vojske, smer artiljerija 1991. godine. Pre akademije diplomirao je na Srednjoj mašinskoj školi 1987. Pre stupanja na dužnost komandanta Četvrte brigade Kopnene vojske bio je komandant Mešovite artiljerijske brigade i zamenik komandanta te brigade, načelnik Odseka za upravljanje obukom, referent za obuku u Odseku za upravljanje obukom, referent u Odseku za razvoj, referent za obuku u Odseku za razvoj, komandant diviziona 203. mešovite artiljerijske brigade, zamenik komandanta diviziona itd. U čin pukovnika unapređen je 2013. godine. Ima vojnu spomen-medalju za učešće u borbenim dejstvima na teritoriji SRJ dobijenu 2018. godine i brojna druga vojna priznanja i medalje.

Brigadni general Slobodan Stopa rođen je 1963. godine u Muškovcima, Obrovac. Vojnu akademiju Kopnene vojske (smer ARJ PVO) upisao je 1986. Od 2002. godine nalazio se na komandno-štabnom, a od 2009. na generalštabnom usavršavanju. Za komandanta 4. brigade Kopnene vojske, sa sedištem u Vranju, postavljen je ukazom predsednika Srbije Tomislava Nikolića u decembru 2016. godine. Na toj dužnosti zamenio je brigadnog generala Zorana Luburu. Stopa je ranije, od 2012. godine obavljao dužnost pomoćnika komandanta Kopnene vojske za operacije. Prethodno je bio na dužnosti načelnika Štaba 2. brigade Kopnene Vojske, kao i na drugim visokim dužnostima u jedinicama Kopnene vojske. Generalštabno usavršavanje završio je 2009. godine. U činu pukovnika je, takođe, od 2009. godine.

Najnovije vesti