PSG: Zašto su usluge Komrada morale da poskupe

Iz Pokreta slobodnih građana (PSG) u Vranju saopšteno je da "kućni budžeti naših sugrađana ovih dana primaju novi udarac" i to u vidu poskupljenja usluga Javnog komunalnog preduzeća Komrad, te da su u ovoj stranci "pokušali da pronađu uzroke i opravdanja za ovakav potez".

"Zvanična stopa inflacije u Srbiji je prošle godine iznosila 4,5 odsto, ekonomisti kažu 7,8 procenata (građanima ostavljamo da sami procene kakva je situacija u njihovim novčanicima), a osnovna usluga JK Komrad - iznošenje smeća - poskupela je 10 odsto.

Inflacija je činjenica, dobrim delom i nije prouzrokovana greškama naše vlasti, međutim, svako preduzeće, posebno ono u javnom vlasništvu i sa javnim interesom kao osnovnim ciljem poslovanja može samo, iz sopstvenih rezervi, u najvećoj meri amortizovati inflatorni udar, a ne celokupan trošak prebaciti na krajnje korisnike.

Može, ukoliko se njime upravlja na domaćinski način i ne može, ukoliko se posmatra kao partijski plen", navode iz PSG-a.

Od 2017. godine pa do prošle godine (zvanični podaci za 2021. godinu još uvek nisu objavljeni), dodaje se u saopštenju PSG-a, "poslovni rashodi JK Komrad beleže rast od preko 36 odsto, dok poslovni prihodi beleže rast od oko 15 procenata".

"Jednostavnim ukrštanjem ova dva podatka dolazimo do zaključka da rashodi JK Komrad rastu brže od prihoda, da od 2019. godine rashodi postaju veći od prihoda (koincidentno sa smenom Momira Stojiljkovića i postavljanjem Zorana Dimitrijevića za direktora), te da ovo naše javno preduzeće, od polovine 2019. godine, posluje sa poslovnim gubitkom.

U PSG navode da "građane Vranja sigurno interesuje - kako je moguće da preduzeće koje objedinjava desetak delatnosti, i u svakoj ima monopolski položaj na lokalnom tržištu, može poslovati sa gubitkom?"

"Možda se odgovor krije u "burazerskim dilovima" prilikom izbegavanja javnih nabavki, stranačkom i "simpovskom" zapošljavanju, isisavanju javnih finansija u stranačke svrhe, rečju SNS-ovskom čerupanju ovog javnog preduzeća?

Sigurni smo da će građani Vranja dobiti odgovore na ova pitanja od odgovornog rukovodstva grada i JKP Komrad", piše u saopštenju PSG-a koje je poslato medijima.

Najnovije vesti