Momir Stojilković smenjen sa funkcije direktora Komrada FOTO/VIDEO

Momir Stojilković više nije direktor Javno komunalnog preduzeća (JKP) Komrad, odlučila je Skupština grada Vranja većinom glasova.

Umesto njega čelnu funkciju u Komradu kao v.d. direktora ubuduće će obavljati Zoran Dimitrijević, diplomirani ekonomista iz Vranja.

Dimitrijević je ranije radio u Jedinstvu, Royal banci, a najveći deo profesionalne karijere proveo je u Simpu, gde je zaposlen od 1996. godine gde je u poslednje vreme bio direktor zavisnog preduzeća Simpo Vlasina.

- Mislim da imam radnog iskustva, potencijala u znanju i radu sa ljudima i timskom radu.

Očekujem da moje iskustvo doprinese boljitku Komrada - rekao je Dimitrijević nakon imenovanja.

Stojilković je, pre nego što je smenjen, predložio da se ova tačka povuče sa dnevnog reda iz nekoliko, kako je rekao, "proceduralnih razloga".

- Mandatno-imunitetska komisija ne može da bude predlagač, ona može da radi po predlogu, da razrešava i daje predloge za imenovanja.

Potom, Zakon o javnim preduzećima, u članu 48 stav 4, kaže da direktor nakon dobijanja obrazloženja ima rok od 20 dana da da svoje objašnjenje na obrazloženje.

Molim da uvažite taj član zakona.

Takođe, nisam dobio materijal za ovu skupštinu.

Poslat je na mejl Komrada, ne na moj lični, a ovo se tiče mene lično i moje "glave" - kazao je Stojilković, tražeći da se tačka dnevnog reda odloži za naredni period.

On je podsetio da je izveštaj o radu JKP Komrad jednoglasno usvojen na sednici Skupštine grada pre dvadesetak dana i da je čak "javno pohvaljen".

Stojilković je naglasio da je dobio nepodeljenu podršku u svom preduzeću, te da je preko 90 odsto radnika potpisalo peticiju protv njegove smene.

- Usledili su katastrofalni pritisci na radnike da ne dođu da me podrže ispred zgrade skupštine.

Građani Vranja su se organizovali i za tri dana slkupili 3.000 potpisa podrške.

Oni su iskazali želju da Vranje vode Vranjanci, dosta je Surdulice, dosta je Banje...

Apelujem na članove SNS-a da ne slušaju naredbe pojedinaca, da ne dozvole da nam jedan čovek vodi grad, bez da se stranka pita.

Nisam video nikakvu odluku stranke kojom se traži moja smena, već samo volju jednog čoveka.

Nisam hteo da se povinujem i dam ostavku - rekao je Stojilković.

OBRAZLOŽENJE ZA SMENU

Obrazloženje za smenu Momira Stojilkovića pročitao je predsednik Komisije za mandatsko imunitetska pitanja Miroslav Nešić.

- U dužem vremenskom periodu uočeno je nesavesno obavljanje dužnosti i postupanje suprotno pažnji dobrog privrednika, sa propustima u donošenju i izvršavanju odluka i organizovanju poslovanja u JKP Komrad. Kao i znatna odstupanja od ostvarivanja osnovnog cilja i plana poslovanja, te postoji i šteta na strani javnog preduzeća. Opšta je konstatacija da u dužem vremenskom periodu JKP Komrad ne ostvaruje osnovnu ulogu održavanja higijene u gradu i da je stanje iznošenja smeća potpuno nezadovoljavajuće, što se može dokazati sa mnogo primera. Postoji problem održavanja deponije Meteris, ali je vidljiv i problem sa održavanjem zelenih površina u gradu - pročitao je iz zapisnika Komisije Nešić, rekavši da je to telo na osnovu svih navoda 9. maja utvrdilo predlog da se Stojilković razreši funkcije direktora pre isteka vremena na koje je imenovan.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković rekao je da je Stojilković ispričao "patetičnu priču", ali da "činjenice govore nešto drugo" - da preduzeće s njim na čelu u dužem periodu "nije dobro funkcionisalo".

- To je posebno bilo uočljivo u vreme uskršnjih i prvomajskih praznika kada je grad bio zatrpan smećem.

To je kap koja je prelila čašu, a higijena i čistoća grada u dužem periodu nije bila na zavidnom nivou.

To traje dve godine i više, sve društvene mreže preplavljene su slikama prepunih kontejnera, neokošenih zelenih površina i groblja.

To je jedna loša slika koja je otišla u svet, a postojala je i opasnost od zaraze zbog nepražnjenja kontejnera.

Ne postoji lični hir, niti hir pojedinaca, ovde je samo na delu princip smenjivosti i odgovornosti za rad pojedinaca - kazao je Milenković.

Šef odborničke grupe SNS-a Goran Nikolić složio se sa konstatacijama Milenkovića i dodao da mu nije drago što su za govornicom od strane Stojilkovića iznete neke unutarstranačke stvari SNS-a kojima nije mesto u skupštini.

- Stoji ovo što je rekao gradonačelnik, jeste da brojke govore o uspešnom poslovanju Komrada, ali smo svesni da je napravljen propust i daj grad bio u lošem stanju u vreme praznika.

SNS je pre svega odgovorna stranka, u njoj su odgovorni ljudi i moramo da odgovaramo za svoje postupke i funkconisanje preduzeća i ustanova koja vodimo.

Moramo da podnesemo račune građanima Vranja i ovaj potez to dokazuje i to je poruka svim funkcionerima da je odgovornost na prvom mestu - rekao je Nikolić.

PROFIL

Momir Stojilković je po profesiji diplomirani inženjer poljoprivrede. Diplomirao je na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu 1986. Radnu karijeru započeo je u DP Poljoprodukt kao tehnolog, a kasnije je bio rukovodilac proizvodnje i direktor klanice. Od 2001. do 2003. bio je direktor "Frigoprodukta", a potom radio kao šef prodaje u privatnoj firmi Nutriko pre nego što je postao direktor Komrada.

Najnovije vesti