Prva Kolonija umetnica Vranje 2018'

Kolonija umetnica Vranje 2018. godine, u organizaciji Udruženja likovnih umetnika ”AteljeK-33” Vranje, prvi put će se održati u prostoru male sale Galerije Narodnog muzeja od 30. jula do 5. avgusta.

Na konkurs je stiglo 37 prijava, a tročlana selekciona komisija odabrala je šest učesnica.

To su Jovana Stojanac (Šabac), Milica Bjelanac (Zrenjanin), Neda Laketić Šoć (Kanada), Katarina Novaković (Leskovac), Dunja Sirmijum (Sremska Mitrovica), Dragana Kuprešanin (Beograd).

- Osnovna ideja kolonije je afirmacija naše sredine bogate prošlosti i značajne kulturno istorijske tradicije.

Svaka od umetnica će imati priliku da odabere temu kojom će se baviti. Imaće i mogućnost da predstave ono što ih je najviše inspirisalo i podstaklo na rad u Vranju i okolini, kroz druženje i razmenu iskustva sa ostalim učesnicama - navode organizatori.

Kolonija je projektno podržana na javnom konkusu finansiranja i sufinansiranja projekata iz kulture koje je raspisala Uprava grada za 2018. godinu.

Milica Bjelanović (1960) Zrenjanin. Diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1988. Na istoj studirala postdiplomske studije u klasi prof. Živka Đaka. Član je ULUS-a od 1989. Izlagala na preko 100 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Japan, Španija, Poljska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Francuska, Mađarska). Učestvovala u radu više od 30 likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu.

Jovana Stojanac, rođena (1992) Šabac. Završila je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Vlada Rančića. Master akademske studije slikarstva završila na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Radomira Kneževića. Pored slike, bavi se različitim likovnim disciplinama kao što su grafika, mozaik, digitalna slika, dizajn, crtež , fotografija, mural i performans. Učestvovala na više grupnih izložbi slika, crteža, grafika, fotografija i mozaika.

Katarina Novaković (1990) Leskovac. Fakultet umetnosti u Nišu u klasi prof. Katarine Đorđević, završila 2013. godine. Master studije na istom fakultetu kod istog profesora 2014. Dobitnica je više nagrada iz oblasti slikarstva.

Dunja Sirmium(1984) Sremska Mitrovica. Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Slobodana Đuričkova-Ćake 2011. godine; na istom fakultetu završila i master studije. U periodu od 2013-2015. je radila na projektu konzervacije i restauracije mozaika iz Carske Palate u Sremskoj Mitrovici. Redovan je član ULUPUDS-a. Živi i radi u Beogradu.

Dragana Kuprešanin, samostalni umetnik Beograd, Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu završila 2011. godine. Grafički dizajn završila na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2008. godine. Učestvovala na više od 300 grupnih i relizovala 20 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Neda Laketić Soć, Sarajevo. Živi i radi u Kanadi. Završila Akademiju likovnih umetnosti i posdiplomske studije u klasi prof. Alija Kucukalica i prof. Koste Angelo Radovanija. Član ULUS-a, SULUJ-a itd. U Kanadi radi u gradskom pozorištu Windsor, kao dizajner za propagandne publikacije. Od 2007. intezivno izlaže svoje crteže, skulpture, slike u izložbenim prostorima i galerijama u Torontu, New Yorku i Windsoru.

Najnovije vesti