Protest eko udruženja protiv Knaufa u Surdulici: Želimo da dišemo čist vazduh FOTO

Vranje - Protest nekoliko ekoloških udruženja građana, čiji aktivisti žele da znaju kakav vazduh dišu, da li je i koliko zagađen, održan je u petak u centru Surdulice.

Ekološki aktivisti insistirali su tokom skupa i na tome da žele da znaju "kakvog su kvaliteta zemljište i voda u Surdulici", imajući u vidu da, kako su rekli, "u industrijskoj zoni kraj grada posluje fabrika kamene vune Knauf Insulation.

Predstavnici ekoloških udruženja sastali su se u petak sa opštinskim rukovodstvom.

Dogovoreno je da u narednom periodu razgovaraju i sa rukovodstvom fabrike u Surdulici.

Iz Knauf-a već duže vreme potenciraju da posluju u skladu sa svim propisanim ekološkim standardima.

Ističu da su u unapređenje proizvodne opreme i pakovanja u prošloj i ovoj godini uložili 19 miliona evra, kao i da nastavljaju sa ulaganjima.

Ekološkim aktivistima to nije dovoljno.

U izjavi za RTS Daniela Mihajlović iz udruženja Eko Surdulica upitala je - da li je poznato uopšte šta ispušta fabrika Knauf i u kolikoj količini.

"Neretko se dešavaju akcidenti u toj pomenutoj fabrici, gde se ispušta gust crni dim.

Ovde je danima onda nemoguće disati, odnosno dišemo neki neprijatan miris", rekla je Mihajlović.

Direktor fabrike Knauf Insulation u Surdulici Branislav Popović rekao je da u Knaufu "redovno rade zamenu filtera i promenu tih postrojenja, kako bi bili u skladu sa svim zakonskim normama koje se tiču emisija".

"Sva su redovna merenja obavljena su u skladu sa zakonom.

Rezultati tih merenja su, takođe, u skladu sa zakonom.

Čak i vanredna merenja koje je naložila opština da bi zaštitila interese građana, u skladu su sa normama i zakonom", kazao je Popović.

Predsednica opštine Surdulica Aleksandra Popović navela je da "svi imaju zajednički stav, a to je da fabrika radi, ali po standardima i propisima po kojima takva vrsta fabrike radi u svetu i u Evropi - sa svim merama zaštite stanovništva od potencijalnog eksponiranja zagađivačima".

I Ćuta na protestu

Nakon sastanka sa predstavnicima lokalne samouprave, narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta pozvao je stanovnike Surdulice "da nastave sa borbom za čisti vazduh".

"Do sada ništa nije urađeno na rešavanju problema zagađenja vazduha u Surdulici. To je utisak nakon današnjeg razgovora sa nadležnima koje smo umali u ovom gradu. Dok se građani truju, iz lokalne samouprave se žale na ministarstvo, ministarstvo ćuti i tako je već pet godina. Mora se krenuti konkretno u rešavanje ovog ozbiljnog problema i mi smo tu da ovo pitanje pokrenemo sa nulte tačke", rekao je Jovanović.

On je najavio da će insistirati na održavanju sednice skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine, uz prisustvo ministra za životnu sredinu u Vladi Srbije, koja "mora biti direktno prenošena da građani Surdulice znaju koja će biti rešenja".

Najnovije vesti