Eko Surdulica: Knauf, marš iz naše opštine

Vranje - Iz Udruženja građana Eko Surdulica u utorak je izdato zvanično saopštenje u kome se navodi da članovi te organizacije nemaju mnogo poverenja u saopštenja kompanije Knauf Insulation.

Zatraženo je zatvaranje fabrike u Surdulici, uz obrazloženje da u Eko Surdulica jedino rešenje za spas svoje opštine od daljeg zagađenja vide u tome.

"Dok se kompanije Knauf razmeće milionima na ulaganje u ekologiju i ne govori na koji način i kome je dao te pare, ugrožavanje zdravlja nas koji živimo u Surdulici se nastavlja.

Portal Klimerko sakodnevno ukazuje na veliki problem zagađenja vazduha, a mernih stanica pomenute fabrike ni na vidiku.

Dok se pojedina udruženja hvale kako sarađuju sa Knaufom, mi samo možemo uzdignute glave da kažemo Knauf marš iz Surdulice", saopštavaju iz ovog udruženja.

Oni u saopštenju ukazuju da "svako ko prođe kroz Surdulicu prvo sa čime se sretne je smrad u vazduhu".

"Posebno se leti oseća smrad i vidi dim iz pomenute fabrike.

Da stvar bude gora, u dvorištu fabrike nalazi se kontaminirano zemljište koje ugrožava naše i zdravlje naše dece", navode iz Eko Surdulica.

U kompaniji Knauf Insulation s druge strane tvrde da čine sve što je do njih za očuvanje vazduha i životne sredine u Surdulici uopšte.

Prošle godine je objavljeno da je započet novi ciklus realizacije projekata s ciljem investiranja u održivo poslovanje, poboljšanje kvaliteta kamene vune, ali i zaštite životne sredine.

"Investicije započete u 2021. godini trajaće i tokom 2022. godine i iznose ukupno oko 19 miliona evra, a do sada su pokrenuti radovi na ugradnji sistema za odsumporavanje, povećanja reciklažnih kapaciteta i dodatnog unapređenja proizvodne opreme.

U 2022. nastavljeno je sa projektima koji podrazumevaju izgradnju novog, većeg dimnjaka i ugradnju novih filtera.

Sa ovom investicijom, ukupna ulaganja kompanije u Srbiji od njihovog dolaska 2005. godine prevazilaze 50 miliona evra", saopšteno je protekle sedmice novinarima na konferenciji za medije u Knaufu.

Podaci o broju obolelih od kancera

Eko Surdulica zvanično je od Zdravstvenog centra u ovoj opštini zatražila i dobila podtake o broju obolelih od kancera u periodu 2007 - 2017 godina. Godine 2007. Surdulica je imala 76 obolelih od karcinoma i jedno obolelo dete, a 2017, za nepunu godinu (do 6. novembra, zvaničan podatak ZC Surdulica, p.a) 316 odraslih i osmoro obolele dece. Kompletne podatke pogledajte u zvaničnom odgovoru iz surduličkog zdravstva udruženju Eko Surdulica.

Najnovije vesti