Knauf izdvojio 19 miliona evra za ekološki zdravije poslovanje FOTO/VIDEO

Vranje/Surdulica - Kompanija Knauf Insulation lane je započela novi ciklus realizacije projekata s ciljem investiranja u održivo poslovanje, poboljšanje kvaliteta kamene vune, ali i zaštite životne sredine, saopšteno je u letvrtak novinarima na konferenciji za medije u sedištu kompanije u Surdulici.

Investicije započete u 2021. godini trajaće i tokom 2022. godine i iznose ukupno oko 19 miliona evra, a do sada su pokrenuti radovi na ugradnji sistema za odsumporavanje, povećanja reciklažnih kapaciteta i dodatnog unapređenja proizvodne opreme.

"Ulaganja u opremu pratila su i ulaganja u ljude briga o njihovom zdravlju i napretku u karijeri je nešto što nam je na prvom mestu", izjavio je pred novinarima Branislav Popović, direktor Fabrike u Surdulici.

Osim o rekonstrukciji fabrike i uslovima za dalji profesionalni razvoj svih zaposlenih, u okviru Konferencije za medije govorilo se i o aktivnosti pod nazivom Otvorena vrata, kao i o novim konkursima za škole, udruženja građana i novinare/reportere.

Fabrika u Surdulici, od aprila 2022. godine, svakog prvog petka u mesecu otvara vrata svima koji žele da posete ovo postrojenje.

"Poslovanje Knauf Insulation u Surdulici između ostalog, fokusira se i na unapređenje saradnje sa lokalnom zajednicom.

Koliko nam je ovaj aspekt poslovanja od velike važnosti, pogotovo jer smo u Pčinjskom okrugu prisutni skoro dvadeset godina, pokazuju i ovi programi sa kojima želimo da doprinesemo zajednici i okolini u kojoj poslujemo", rekao je Popović.

Knauf Insulation ostaje dosledan podršci lokalnoj zajednici, kao i rešavanju globalnih problema koji se tiču zaštite životne sredine, rečeno je novinarima.

Kontinuirano praćenje parametara održivosti pokazuje da je, u odnosu na 2012. godinu, "smanjena upotreba energije na globalnom nivou za 22,7 odsto, emisije gasova za 23,2 procenta, a otpad na deponijama za 67 odsto kroz brojne akcije recikliranja ili ponovne upotrebe.

Toni Spiridonov, menadžer inženjeringa u Knaufu, rekao je da je menadžment fabrike u Surdulici preduzeo niz koraka ka realizaciji mera u poslovanju koje se odnose na zaštitu životne sredine.

Podsećanja radi, Knauf Insulation uspešno posluje u Srbiji više od 15 godina.

U okviru svoje strategije održivosti Za bolji svet sprovedene su brojne akcije, a jedna od njih je i prošlogodišnja sadnja više od 300 stabala drveća na teritoriji opštine Surdulica i mesne zajednice Belo polje.

Krajem 2021. godine sprovedena je akcija pokrivanja brda unutar fabrike, a početkom 2022. je deo brda i očišćen.

Ono što je ostalo sada služi kao izvor sirovine za reciklažu.

U završnoj fazi je uređenje parking prostora za kamione u blizini fabrike.

U 2022. nastavljeno je sa projektima ukupne vrednosti 19 miliona evra, koji podrazumevaju izgradnju novog, većeg dimnjaka i ugradnju novih filtera.

Sa ovom investicijom, ukupna ulaganja kompanije u Srbiji od njihovog dolaska 2005. godine prevazilaze 50 miliona evra.

Najnovije vesti