Promovisan Vranjski rečovnik: Sas bose noge na omijenu kaldrmu FOTO/VIDEO

Četvrto izdanje "Vranjskog rečovnika" dopunjeno je sa preko 350 novih reči i izraza, uglavnom turskog porekla, ali i književno srpskih reči - rekla je u četvrtak uveče u Vranju Mirjana Tomašević, bibliotekarka Zavičajnog odeljenja Gradske biblioteke, govoreći na promociji pomenutog "rečovnika" Srbe Đorđevića, autora iz Vranja.

"Vranjski rečovnik", kako je napisao recenzent, "pokušaj je da se na jednom mestu prikažu reči kojima su se služili Vranjanci do polovine prošlog veka, bez zalaženja u poreklo tih reči".

Dobar deo reči iz "rečovnika" izašao je iz upotrebe iz razloga što se promenila govorna sredina doseljavanjem.

- Danas su reči iz Vranjskog rečovnika samo sećanje na naše pretke i minulo vreme.

Na staro Vranje, staru vranjsku nošnju, na mahale, nadimke i još mnogo toga - rekla je Tomaševićeva.

Autor je ispričao da je u svet bavljenja vranjskim govorom i pisanja u dijalektu uvučen kada je 2006. godine od vranjskog novinara i pisca, pokojnog Dušana Dudeta Đorđevića, dobio na poklon knjigu "Vranjski bez muku" Radmila Milovanovića Čaplje, uglednog Vranjanca koji je pisao, ali i godinama službovao kao advokat u prestonici.

- Taj govor sam slušao kao dete i sve što sam uradio učinio sam iz namere da taj melodičan vranjski "laf" otrgnem od zaborava - rekao je Đorđević.

Govor starih Vranjanaca (akVanjanci ili safi Vranjanci), koji odslikava "Vranjski rečovnik", nadovezala se Tomaševićeva, prošaran je drugačijom leksikom na starom vranjskom dijalektu, tzv. "kadimlijskom", starosedelačkom.

- Autoru nije bilo teško jer mu je Vranje oduvek bilo inspiracija, iskušenje i izazov - rekla je Tomaševićeva.

Prvo izdanje "Vranjskog rečovnika" Vranjanca Srbe Đorđevića ugledalo je svetlost dana 2013; drugo dopunjeno ("dot'm'njeno") 2014, treće (podot'm'njeno) 2017. i četvrto 2019. godine (dibidus dot'm'njeno).

Govoreći o knjizi pesama "Stupaljka u kal", koja je takođe promovisana ove večeri, Tomaševićeva je naglasila da su sve pesme pisane vranjskim dijalektom.

- Poezija Srbe Đorđevića je svojevrsna poetika, istoriografija Vranja, mentaliteta ljudi, običaja, likova poznatih Vranjanca, ljubavi, patnje tuge, radosti, meraka - kazala je bibliotekarka Zavičajnog odeljenja biblioteke u Vranju.

Promociju knjiga Srbe Đorđevića, u okviru svečanosti povodom Dana grada, organizovala je Javna biblioteka Bora Stanković, a pokrovitelj je grad Vranje.

PROFIL

Srba Đorđević rođen je u Vranju 1949. godine u radničkoj porodici. Posle osnovne škole u Vranju i srednje Tehničke u Surdulici u Zagrebu je 1972. završio Tehničku vojnu akademiju. Kao oficir JNA službovao je u više gradova bivše Jugoslavije. U penziju je otišao nakon NATO bombardovanja 1999. godine i vratio se iz Đakovice u rodno Vranje. Član je VED-a i SKOR-a, Saveza književnika u Otadžbini i rasejanju Novi Sad). Objavljuje od 2012. godine i ima sedam knjiga. Živi u Vranju sa porodicom.

Komentari

Dragi moji vranjanci,
Ja sa ponosom volim da kažem da poreklom potičem iz tako slikovitog i duhovitog dela Srbije. Moj otac je iz Vranje, pa bih voleo da ga iznenadim ovom knjigom, kao podsetnikom na nešto što treba zauvek negovati i održavati u našim srcima, nešto čime bi se iznova i iznova utvrđivala naša veza sa korenima. Tako da me interesuje kako bih mogao doći do ovog predivnog predаnja našeg stanovništva?

Veliko hvala autoru i ljudima koji su omogućili ovakvo delo, kao i podršci medija da obelodane ovakve događaje!

Pozdrav iz Beograd!

Poštovani,
Kako je moguće kupiti knjigu? Da li postoji neka adresa preko koje bih mogla da poručim? Unapred hvala!

Najnovije vesti