Priznanje Urbanizmu za izmene plana regulacije Aleksandrovačkog jezera

Priznanje žirija i saveta Salona urbanizma, u okviru 32. Međunarodnog salona urbanizma održanog u Naučno-tehnološkom parku u Nišu, pripalo je javnom preduzeću Urbanizam i izgradnja grada Vranja.

Vranjskom urbanizmu priznanje je dodeljeno u kategoriji planova detaljne regulacije, za rad Izmena i dopuna plana detaljne regulacije Aleksandrovačkog jezera, kojeg je izradila odgovorni urbanista Tatjana Cvetković, sa stručnim timom.

Aleksandrovačko jezero nadomak Vranja u nekoj doglednoj budućnosti trebalo bi da podrazumeva jezero sa branom, bedem, plažu, zelenilo uz saobraćajnice, sportsko-rekreativne terene, uređeno parkovsko zelenilo, vidikovac, parking prostor i promena namene prostora u površine javne namene.

To predviđa nacrt izmena i dopuna Plana detaljne regulacije Aleksandrovačkog jezera.

Prema tom dokumentu na Aleksandrovačkom jezeru očekuju se i saobraćajnice i definisanje zaštićenog područja Aleksandrovačka slatina, sa zaštitnom zonom u skladu sa Predhodnom Studijom zaštite Aleksandrovačke slatine.

Plan je ranije bio na javnom uvidu, a potom je i javno promovisan.

Osnovni cilj izrade Izmena i dopuna Plana je preispitivanje planirane namene površina, izmene namena površina i infrastrukturnih koridora, odnosno, definisanje lokacija za javne površine, sadržaje i objekte, u skladu sa važećim Zakonom.

Očekivani efekti planiranja su: racionalnije i efikasnije korišćenje građevinskog zemljišta, izgradnja infrastrukture, obezbeđenje planskih uslova za razvoj i prosperitet predmetnog obuhvata, usklađivanje interesa privatnog i javnog sektora, zaštita Aleksandrovačke slatine i zaštita životne sredine uz primenu adekvatnih mera zaštite.

Granica građevinskog područja ostaje nepromenjena u odnosu na važeći Plan detaljne regulacije Aleksandrovačkog jezera.

Promena pojedinih površina ostale namene u površine javne namene urađena je u skladu sa potrebama investitora, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji i drugim propisima.

Ciljevi izrade Plana su definisanje lokacija za javne površine, sadržaje i objekte, promena namene određenih podcelina iz površine ostale namene u površine javne namene; namensko korišćenje prostora uz jezero i samog jezera; definisanje površina javne namene za kolske saobraćajnice - deo trase opštinskog puta OP 10 i planiraniopštinski put OP 10-1; definisanje površina javne namene za ostale kolske saobraćajnice; definisanje površine zaštićene Aleksandrovačke slatine i stvaranje planskog osnova za izdavanje informacije o lokaciji, lokacijskih uslova i građevinskih dozvola.

Izmenama i dopunama Plana razrađuje se deo područja u definisanom obuhvatu Plana detaljne regulacije Aleksandrovačkog jezera u delovima katastarskih opština Aleksandrovac, Kupinince, Donja Otulja i Donje Trebešinje.

Veštačka akumulacija

Aleksandrovačko jezero formirano je 1964. godine kao veštačka akumulacija. Prvobitna namena mu je bila navodnjavanje voćnjaka i povrćnjaka u okolnim selima. Pripadalo je u početku kombinatu "Poljoprodukt", koji je u međuvremenu propao, pa je brigu o jezeru preuzela opština Vranje. Jezero je izgubilo svoju prvobitnu namenu i postalo izletište, koje je vremenom postalo mesto rekreacije i ribolova. Međutim, godinama već zatvoreno je za kupanje, ribolov, navodanjavanje i napajanje stoke.

Komentari

Увелико се прича да је акумулацију купила, наравно,режимска фирма. Значи, град за Џ да им среди све, а они да дођу на "готово".

Ne sumnjam da gospodja nije uradila plan samo sumnjam u
ove na vlasti do sada da to nikada neće biti napravljeno samo lazu narod da glasa ,ako ima jos budale neka glasaju za njih .Dosta je bilo lazi mislim da je sramota da neko kaze da ce se nešto napraviti ,grad je uništen i nema nista osim rupe u gradu sreća pa ne živim više u vranje morao sam da ga napustim i odem bogu iza nogu da ne gledam lopove više.

Kazu da ce da ih angazuju da preurede cirisko i zenevsko jezero

Najnovije vesti