Privremeni organ uskoro na čelu Grada Vranja do izbora nove vlasti

Privremeni organ rukovodiće lokalnom samoupravom grada Vranja od petka 27. oktobra ove godine do izbora novih organa grada po završetku predstojećih lokalnih izbora 17. decembra, saznaje Vranje News u lokalnoj samoupravi.

Slobodan Milenković po zakonu funkciju gradonačelnika u ostavci može obavljati upravo do navedenog datuma.

Naime, kada gradonačelnik ili predsednik opštine podnesu ostavku, lokalna skupština ima 30 dana da izabere njegovog naslednika.

Međutim, ukoliko se to ne desi, odluku o raspuštanju skupštine jedinice lokalne samouprave donosi Vlada, na predlog Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a lokalne izbore raspisuje predsednik Narodne skupštine Srbije.

Od dana raspisivanja lokalnih izbora do dana u kojem će birači izaći na birališta – ne može da prođe manje od 45 niti više od 60 dana.

U članu 86 Zakona o lokalnoj samoupravi navodi se da, do konstituisanja skupštine i izbora izvršnih organa jedinice lokalne samouprave, "tekuće i neodložne poslove iz nadležnosti skupštine i izvršnih organa jedinice lokalne samouprave obavlja privremeni organ jedinice lokalne samouprave, kojeg čine predsednik i četiri člana".

Privremeni organ jedinice lokalne samouprave obrazuje Vlada Srbije.

"Vlada donosi posebno rešenje o imenovanju predsednika i članova privremenog organa, vodeći računa o političkom i nacionalnom sastavu raspuštene skupštine jedinice lokalne samouprave", piše u članu 86. Zakona.

Nezvanično se govori da će tri člana Privremenog organa u Vranju biti iz redova SNS-a, a po jednog će dati koalicioni partneri - SPS i SDPS.

Iz SNS-a bi to navodno trebalo da budu dosadašnji gradonačelnik Slobodan Milenković, zamenica gradonačelnika Zorica Jović, te Goran Nikolić, potpredsednik vranjskih naprednjaka i šef odborničke grupe u lokalnom parlamentu.

SDPS Rasima Ljajića u privremenom gradskom rukovodstvu predstavljao bi, nagađa se, Borivoje Antić, predsednik gradskog odbora, a navodno se u SPS-u još uvek premišljaju između par imena.

Privremeni organ dobiće predsednika na prvoj svojoj sednici, a ta funkcija pripala bi jednom od troje članova vladajućeg SNS-a.

Podsećanja radi, gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković podneo je ostavku krajem septembra.

To je učinilo još 65 gradonačelnika i predsednika opština i Srbiji iz redova SNS-a.

Očekuje se da će prevremeni lokalni izbori 17. decembar biti održani upravo u tim lokalnim samoupravama.

Najnovije vesti