Pritvor osumnjičenom za slučajeve No comment i OK radio

Pritvor do 30 dana odredio je sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Vranju osumnjičenom D.N. iz Vranja, po predlogu Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju, jer postoje "posebne okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticajem na saučesnike, kao i da će ponoviti krivično delo", saopšteno je iz Stalne radne grupe za bezbednost novinara u Beogradu.

"Zaposleni u OK Radiju u okviru kojeg posluje kafe No Comment, prijavili su pretnje koje su, u više navrata, dobili.

OK Radio je u to vreme doživeo i više napada, lomljena su stakla na izlogu, farbom su ispolivani predmeti i zidovi kafea i radija, vrhunac je bilo zaziđivanje dela prostorija radija koje je izvedeno od strane kladionice koja je u susedstvu, a čije vlasništvo se dovodi u vezu sa D.N.

Posle ovih napada i pretnji, Vranje su posetili predstavnici Stalne radne grupe za bezbednost novinara, podržali redakciju OK Radija, ali i ostale novinare i medijske kuće", piše u saopštenju Stalne radne grupe.

Kako se navodi, u petak je održana vanredna sednica tog tela, na kojoj je analizirana situacija u Vranju i na kojoj je zamenik Republičkog javnog tužilaštva najavio da će se urgentno sprovesti radnje u nadležnosti tužilaštva, predstavnik MUP-a da će policija sarađivati i kada je reč o sprovođenju rešenja za rušenje nelegalno izgrađenog objekta i u drugim situacijama, kao da će se izraditi i procena bezbednosti zaposlenih i vlasnice OK Radija.

"U popodnevnim satima, u petak 17. juna, D.N. je priveden, a pošto se žalio na zdravstveno stanje, upućen je u bolnicu na pregled", navodi se u saopštenju.

Ipak mu je određen pritvor.

"D.N. trenutno se nalazi na izdržavanju kazne zatvora od 4 meseca u sopstvenoj kući, bez elektronskog nadzora, za delo nelegalnog organizovanja kockanja, klađenja.

Rešenjem direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, omogućeno mu je da odlazi na posao od 8 do 15 časova, a da još dva sata može koristiti za šetnju i rekreaciju.

D.N. je tokom trajanja kazne posetio vlasnicu OK Radija, što je drastičan oblik pritiska na ovaj medij", navodi se u saopštenju.

Pored učinjenog krivičnog dela zbog kojeg se nalazi na izdržavanju kazne, iz Stalne radne grupe za bezbednost novinara iznose informacije da se protiv osumnjičenog vode postupci zbog napada na bivšeg načelnika Policijske uprave Vranje, kao i zbog napada na M.V, koja se nalazi pod policijskom zaštitom.

Pod policijskom zaštitom nalazi se i I.M. iz Vranja kome je bačena kiselina i u oči utrljavana neka smesa od koje je oslepeo.

Pre osam godina, ispod džipa koji je vozio D.N. aktivirana je eksplozivna naprava, koja mu je nanela teške telesne povrede i nakon toga mu je amputirana noga.

"Ohrabrujuća je brza reakcija nadležnih institucija, kao i jedinstvena solidarnost medijske zajednice.

Očekujemo istu efikasnost i u prikupljanju dokaza i svedočenja, kako bi suđenje i buduća kazna, takođe, pokazali odlučnost države da se izbori sa nasilnicima.

Očekujemo da se i simbolično oslobodi OK Radio, tako što će građevinska inspekcija Vranja, već naredne nedelje realizovati rešenje o rušenju nelegalno sazidanog objekta, kojim je zazidan deo prostorija ovog medija", navodi se u soapštenju.

Veran Matić, predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara izrazio je uverenje "da će i druge institucije proveriti poslovanje D.N".

"Za njegovo ime se vezuje tridesetak kompanija i drugih pravnih lica koja posluju u regionu Vranja", kazao je Matić.

Najnovije vesti