Premijere: Život u tesnim cipelama, predstava koja se tiče svih nas (VIDEO)

Bilo je veoma teško izabrati tekst, ali svaki tekst može biti aktuelan i ticati se naše svakodnevice.

Sve zavisi samo od toga kako mi "čitamo" taj predložak i kako ga prenosimo na scenu, izjavio je u ponedeljak reditelj David Alić, Piroćanac koji u Vranju režira komad "Život u tesnim cipelama".

Premijera poznatog dela Duška Kovačevića, kolokvijalno rečeno žanrovski svrstanog u "gorku komediju", zakazana je za sredu 13. mart u 20 časova u Domu Vojske u Vranju.

Tim povodom Alić je kazao da je u ovom momentu Kovačevićev tekst "možda bio i najbolji izbor" za vranjski ansambl i pozorište, aludirajući na situaciju u kojoj se nalazi (skoro sedam godina bez vlastitog doma posle paljevine teatra).

- Hteo bih da nagovestim i poželim ovom pozorištu da za ovako obimne tekstove, koji se toliko mogu ticati nas, ne dozvoljavamo da ih radimo za mesec dana.

Jer, Duško ga je sigurno pisao mnogo duže od toga i potrebno je mnogo više vremena da se spremi ovakav komad - kazao je Alić, uz napomenu da mu je bilo veliko zadovoljstvo da u Vranju "sarađuje sa novim ljudima".

- Mislim da ova predstava može ostaviti nekakav gorak ukus u ustima, takva je tematika.

Predstava se tiče svih nas - ukazao je Alić.

"Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da najavim ovu premijeru", rekao je u obraćanju novinarima direktor vranjskog pozorišta Nenad Jović, izražavajući očekivanje da će ansambl ovom predstavom "znatno obogatiti svoj repertoar".

- Neobično je važno što opet angažujemo po godinama mlade, ali več iskusne i proverene pozorišne stvaraoce.

To je naš trend - rekao je Jović.

"Reč je o radnicima fabrike za proizvodnju letnje i zimske obuće, koji su posle privatizacije fabrike kao kompenzaciju dobili tesne cipele. Reč je o metafori, ali i o osećanju da smo svi pomalo u tesnim cipelama, kao i o osećaju da bismo tu nelagodu voleli da skinemo sa nogu, glave i duše" (Dušan Kovačević)

Umetnički direktor Bojan Jovanović podsetio je da dela Dušana Kovačevića "vrlo aktivno korespondiraju sa aktuelnim trenutkom u zemlji", te da je "to slučaj i sa ovim komadom".

- Upravo je i odluka da odaberemo baš ovaj tekst pala zbog toga što je on vrlo aktuelan - kazao je Jovanović.

Scenografkinja Andreja Rondović kazala je da je najjači utisak na nju ostavilo "nemanje pozorišne zgrade".

- Svi oni koji se bave prostorom znaju da je to određeni, nemali problem, ali opet i izazov kako to prevazići i napraviti nešto što ima smisla.

Takođe, prvi put sam radila scenografiju na nepozorišnoj sceni, tako da je za mene to bilo novo iskustvo i veliko iskušenje - rekla je Rondovićeva.

"Život u tesnim cipelama" prati priču o nesrećnim radnicima fabrike za proizvodnju letnje i zimske obuće, koji deseti dan štrajkuju glađu, boreći se za svoja "radnička prava". U halu dolazi jedan od današnjih "poslovnih ljudi" sa pomalo neobičnim imenom Maldiv da im pomogne da zarade tako što će da učestvuju u rijaliti programu..."

U "Tesnim cipelama" igraju Nenad Nedeljković, Milena Stošić, Aleksandar Mihajlović, Radmila Đorđević, Dragan Živković, Jelena Filipović i Bojan Jovanović.

Premijera je u Domu vojske u sredu 13. marta u 20 časova.

D. i M. Dimić

ALIĆ

Po godinama mlad, ali po rediteljskom stažu već poprilično iskusan reditelj iz Pirota David Alić diplomirao je režiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Sa predstavom "Mali Princ" Narodnog pozorišta u Pirotu osvojio je nagradu za najbolju režiju na "Malom Joakimu". Režirao je još predstave "Ludilo udvoje", komad "Zarezoja" po vlastitom tekstu, "Eling i Kjel Bjarne", norveškog autora Ingvara Ambjernsena, "Alisu u zemlji čuda", "Žak i njegov gospodar" po tekstu Denija Didroa itd. U Nišu je režirao "Igre u pesku“ poljskog autora Mihala Valčaka.

Najnovije vesti