Premijera: Stanojlo ili muški šovinizam vs ženski feminizam (VIDEO)

Ovo je jedan od najduhovitijih tekstova koji se bavi pomahnitalim muškim šovinizmom i isto tako pomahnitalim ženskim feminizmom.

To je priča o muškarcu koji ima dve žene, sa njima deset ćerki, i treću ženu sa kojom dobija sina i koja ga ostavlja, da bi ga na kraju njegove ćerke skrajnule - rekao je Kruševljanin Spasoje Ž. Milovanović koji u Vranju režira predstavu "Stanojlo među ženama", čija je premijera zakazana za sredu 26. decembra u Domu vojske u Vranju.

- Ono je priča ne samo o šovinizmu i feminizmu, ne samo o muško-ženskim odnosima, već je to i prizma kroz koju se prelama čitava društvena situacija u ovom trenutku u našoj državi - pojasnio je Milovanović.

On je dodao da su se on kao reditelj i glumački ansambl potrudili da tu situaciju "predstave na jedan zabavan način, koliko je tekst Sonje Bogdanović to dozvolio".

NA VRHUNCU SVOJE MOĆI

Milovanović je naglasio da je ansambl Pozorišta Bora Stanković u pripremi ove predstave pokazao da je "na vrhuncu svoje moći i ispunjenja glumački zadataka".

- Ono što mene posebno raduje je da smo se mi divno zabavljali na probama za premijeru.

Komad je zanimljiv, dovoljno neobičan da možemo da se poigravamo svime što nas interesuje i da apostrofiramo sve što nam se događa u ovom trenutku - rekao je reditelj Milovanović pred novinarima.

Glumica sa najdužim stažom u vranjskom teatru Radmila Kocevska naglasila je da joj je drago da reditelji ne prestaju da dolaze u Vranje i režiraju i što vide "u kakvim uslovima radi Pozorište Bora Stanković i kakvim okolnostima glumci stvaraju predstave".

- Mislim da treba orden da nam se dodeli šta smo sve izdržali za ovih šest godina.

Što se tiče predstojeće premijere, videćete da je komad duhovit.

Mi smo se lepo zabavljali u pripremi predstave, nadam se da će publika uživati u budućim izvedbama - rekla je Kocevska.

Glumac Marko Petričević potencirao je ulogu tehničkog dela ekipe, jer je ansambl "pripremao tri premijere u isto vreme".

Glumica Milena Stošić zahvalila se reditelju Milovanoviću što je imao sluha i strpljenja za rad u vranjskom teatru i što je njoj i kolegama pružio priliku da u ovoj predstavi pokažu svoj pevački talenat.

Umetnički direktor pozorišta Bojan Jovanović naglasio je da je praktično reč "o nekoj vrsti polumjuzikla sa dosta songova".

Glumica Tamara Stošić rekla je da ansambl donosi komediju "drugačiju od onih koje su dosad radili u pozorištu, od forme, preko koncepta do ideje".

Mladi glumac Stefan Stanojević zahvalio se na ukazanoj šansi da glumi u profesionalnoj predstavi.

Ovo će biti njegova prva premijera, a imaće je kao student treće godine glume na Fakultetu scenskih umetnosti u Beogradu.

- Zahvaljujem se i mojim profesorima što su mi omogućili da igram u ovoj predstavi.

Biće vrlo zabavno, nadam se da će publika uživati - rekao je ovaj mladi glumac.

O REDITELJU

Spasoje Ž. Milovanović rođen je 1971. godine u Kruševcu. Diplomirao je i magistrirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Na istom Fakultetu odbranio je doktorsku disertaciju na temu "Vreme u srpskoj drami na početku 20. veka, 1900 – 1914". Režirao je više predstava i radio drama ta decu i odrasle. Piše pozorišnu kritiku, poeziju, autor je monografija o Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću i Tomislavu Tomi Trifunoviću. Piše i tetarološke studije popu one o dramskom stvaralaštvu dr Vojislava M. Jovanovića – Maramboa. Dobitnik je priznanja „Zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice Srbije“ za izuzetan doprinos širenju kulture.

Direktor pozorišta Nenad Jović zahvalio se Zdravstvenom centru Vranje i Kompaniji Jumko "na nesebičnoj pomoći u pripremi predstave".

- Retki su ljudi u privredi i institucijama koji u ovakvim uslovima u kojima ostajemo daju doprinos radu pozorišta - rekao je Jović.

Komad "Stanojlo među ženama" rađen je po tekstu Sonje Bogdanović, koja ga je praktično bez novca ustupila vranjskom teatru zbog situacije u kojoj se nalazi tokom šestogodišnje obnove pozorišne zgrade.

Kostim i scenografiju potpisuje reditelj.

Kompozitor odnosno aranžer muzike je Nišlija Bratislav Bata Zlatković, a songove u predstavi pisali su sami glumci na teme koje komad obrađuje.

Početak premijere zakazan je za sredu u 20 časova, a prva repriza je u četvrtak na istom mestu u isto vreme.

ULOGE

Stanojlo: Stefan Stanojević, Marko Petričević, Nenad Nedeljković

Majka: Radmila Đorđević

Prva žena: Tamara Stošić

Druga žena: Milena Stošić

Treća žena: Jelena Filipović

Doktor: Ninoslav Trajković

Vračara: Žetica Dejanović

Ćerke: Radmila Đorđević, Žetica Dejanović, Tamara Stošić, Milena Stošić, Jelena Filipović

Najnovije vesti