Borini dani: Predstavljen "Pozorišni Direr" Saše Milosavljevića (VIDEO)

Saša Milosavljević je jedan od najznačajnijih glasnogovornika u pozorišnoj umetnosti Srbije, rekao je u ponedeljak uveče dramaturg Spasoje Ž. Milovanović, na predstavljanju knjige “Pozorišni Direr”, koja je promovisana u sklopu pratećeg programa 38. "Borinih pozorišnih dana".

- Milosavljević od 1986. godine piše pozorišnu kritiku i čini mi se da ne postoji nijedan značajan časopis u ovoj oblasti gde on nije objavljivao i ostavio svoj trag.

On je ne samo pozorišni kritičar, već i ozbiljan pozorišni hroničar i analitičar, čovek koji se bavi problemom, pokušava da ga definiše i stavi u kalup nauke - rekao je Milovanović.

Autor knjige kazao je da je najveći problem u srpskom pozorišnom životu što je "sve svedeno na potpuno privatni voluntarizam".

- Obišao sam danas gradilište Pozorišta Bora Stanković i ja sam fasciniran, mislim da će Vranje dobiti fenomenalan pozorišni prostor.

To je ozbiljan kapital za ovaj grad, za decu koja još nisu rođena, a koja sutra treba da postanu pozorišna publika - rekao je Milosavljević.

- Suština pozorišta je u tome da ono postoji da bi se u njemu pravile predstave, a ne zbog zakona, zbog baletskog igrača koji ima 60 ili više godina radnog staža ili zbog nečega trećeg.

Trudio sam se da u ovoj knjizi pišem o pozorištu i o njegovoj suštini, o onome što oplemenjuje decu koja su se rodila u gradu u kome postoji pozorište.

Ovo su zapravo eseji o pozorištu - rekao je autor knjige Saša Milosavljević.

Aleksandar Milosavljević (1958, Beograd) je srpski pozorišni kritičar. Upravnik je i direktor Drame Srpskog narodnog pozorišta i predsednik Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije. Pozorišnu kritiku piše od 1986. godine. Studirao je psihologiju na Filozofskom, a apsolvirao teoriju književnosti sa naukom o književnosti na Filološkom fakultetu Beogradskog univerziteta. Diplomirao je menadžment u medijima na Fakultetu za menadžment u Novom Sadu 2008. godine. Dobitnik je nagrade Zlatno pero TANJUG-a za najbolju kritiku predstave s BITEF-a, Sterijine nagrade za pozorišnu kritiku i časopisa „Venac“ za esej.

Najnovije vesti