Predstavom Pinokio domaćeg teatra u nedelju u Vranju počinje Mali Joakim

Predstavom Pinokio u režiji Darka Kovačovskog i izvođenju ansambla Pozorišta Bora Stanković u Vranju, u nedelju će u vranjskom teatru biti otvoren Mali Joakim, 16. Festival predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije.

Ceremonija otvaranja festivala počeće u 18 časova, nakon čega odmah sledi ostvarenje Pinokio.

Adaptacija drame Pinokio inspirisana je klasičnim dečjim romanom Pinokijeve avanture, italijanskog pisca Karla Kolodija.

Početak predstave, koju glumci vranjskog ansambla izvode sa tzv. ginjol lutkama, uvodi nas u svet glavnih protagonista – oca Đepeta i drvene lutke Pinokija.

Kako u katalogu navodi reditelj Darko Kovačovski, fokus akcije je na produhovljenju mrtve materije (kako drveni čovek raste i pretvara se u pravo dete?)

"Ta situacija čini i osnovni sukob u predstavi: sukob duhovnih vrednosti koje svaka osoba treba da poseduje i egoističkih poriva žestoke materijalnosti.

Odavde počinju da se nižu peripetije po linijama glavne radnje, koje basnu usmeravaju na njenu najvišu tačku – vrhunac.

Pinokio postaje predmet sukoba između oca Đepeta i Mocarela, s jedne strane, i Lijanine, Mačorellija i sinjor Baldinija s druge.

Dakle, suprotstavljeni odnosi između ovih grupa čine osnovni sukob u dramaturgiji.

Tema odrastanja rađa osnovnu ideju predstave - čovek će odrasti kada ga obaveze nateraju da razvije saosećanje prema drugima.

Žanr predstave može se definisati kao fantazijsko-avanturistička priča za decu.

U njoj žive fantastični likovi (Pinokio, Mocarelo, Lijanina i Mačoreli), kao i pravi ljudi, otac Đepeto i sinjor Baldini.

Glavna odlika avanturističkog duha su svetle situacije, dinamičan dijalog i odsustvo psihologizacije na račun tipova u akciji", navodi Kovačovski.

Vranjski Pinokio već je učestvovao na Festivalu pozorišta za decu ZajeČar 2023.

Tamo su osvojene nagrade za najbolju predstavu i nagrada za najbolju glumicu (Jelena Filipović za ulogu Lijanine).

Predstava je premijeru imala u aprilu ove godine.

Festival Mali Joakim trajaće od 12. do 18. novembra u Pozorištu Bora Stanković u Vranju.

O nagradama na 16. Malom Joakimu odlučivaće žiri u sastavu Aleksandar Radulović, umetnički direktor Narodnog pozorišta u Pirotu, Sonja Milojević, glumica Šabačkog pozorišta i Ivan Janković, glumac Narodnog pozorišta u Leskovcu.

Biće dodeljeno 10 nagrada, među njima i nagrade za najbolju predstavu, najbolju režiju i četiri ravnopravne glumačke nagrade, kao i jedna specijalna nagrada festivala.

Postojaće i paralelni dečji žiri koji će takođe dodeliti svoje nagrade.

Biće organizovano nekoliko radionica za decu, kao pokušaj da se deci približi na koji način gledati jednu predstavu.

Organizatori festivala su Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije i Pozorište Bora Stanković u Vranju, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i Grad Vranje.

PINOKIO

Režija: Darko Kovačovski

Scenograf, kostimograf: Nađa Vasileva Kovačovska

Izrada maski: Nađa Vasileva Kovačovska, Darko Kovačovski

Izbor muzike: Darko Kovačovski

Dizajn plakata: Isidora Stojčić

Inspicijent: Jasmina Stojilković

*****

Igraju:

Đepeto: Bojan Jovanović

Pinokio: Kristina Janjić Stojanović

Lijanina: Jelena Filipović

Mačoreli: Marko Nikolić

Baldini: Marko Petričević

Mocarelo: Žetica Dejanović

Repertoar festivala

Festival će otvoriti predstava Pinokio (tekst i režija Darko Kovačovski) Pozorišta Bora Stanković u Vranju (igraće se 12. novembra u 18 časova. Uslediće ostvarenje Mulan (tekst Tijana Grumić, režija Damjan Kecojević, Pozorište za decu Kragujevac (13. novembar u 16 i 19 časova), te Vasilisa Prekrasna po tekstu Miodraga Stanisavljevića, a u režiji Vahidina Prelića (Narodno pozorište Užice, izvođenje će biti 14. novembra u 17 i 19 sati. Uslediće Hrabra krojačica po tekstu Jelene Paligorić Sinkević, u režiji Marka Torlakovića, Kruševačkog pozorišta (15. novembra u 11.30 i 13.30, potom Bajka o ribaru i ribici koju je po tekstu Nine Pavlovića (po motivima bajke A.S. Puškina) režirala Vjera Vidov (Pozorište lutaka Niš igraće je 16. novembra u 17 i 19 sati, pa na kraju takmičarskog programa Jednobrki vitez, po tekstu Dejana Aleksića i u režiji Aleksandre Kovačević (Kraljevačko pozorište, 17. novembar u 17 i 19 časova. Za kraj festivala predviđena je predstava u čast nagrađenih - Uobražena Margareta, po tekstu i u režiji Miodraga Dinulovića (Narodno pozorište Leskovac) 18. novembar u 17 i 19 časova.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas je Vaskrs - Hristos Vaskrse! »

Pravoslavni hrišćani u Vranju i Srbiji obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad s...