Najavljen Mali Joakim: Od nedelje praznik dečjeg teatra u Vranju FOTO/VIDEO

Moja lična i želja svih iz ansambla vranjskog pozorišta, koji igraju u predstavi Pinokio, je da deca uživaju u našoj, ali i u ostalim festivalskim predstavama, jer je ovo jedinstvena prilika da najmlađa publika pogleda ono najkvalitetnije što dečja pozorišna scena u Srbiji trenutno nudi, rekao je u glumac Marko Petričević, na konferenciji za medije u Vranju, na kojoj je najavljen Mali Joakim, 16. festival predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije.

Festival će biti održan od 12. do 18. novembra u Pozorištu Bora Stanković u Vranju.

Vranjski ansambl otvoriće takmičarski deo programa predstavom Pinokio, u režiji Darka Kovačovskog, evropski referentnog reditelja kada je reč o lutkarskim ostvarenjima.

"Svakom novom predstavom mi deci, našoj najvernijoj publici, želimo da donesemo neki novi svet pozorišne magije.

Od samog početka smo imali jasne ambicije i viziju da predstava Pinokio neće biti samo za ovdašnju publiku, već i za festivalsko tržište, gde ćemo moći da se takmičimo sa ostalim pozorištima.

To se već pokazalo, i sada se opet pokazuje sa selekcijom za Malog Joakima", kazao je Petričević.

On je dodao da ga raduje što je atmosfera dečjeg festivala "potpuno drugačija" od onih za odrasle.

"Raduje me što ćemo igrati za decu, što su ona naš najbolji žiri i njihova reakcija biće najbolji dokaz da li je neka predstava dobra ili ne", potencirao je Petričević.

On smatra da je od 1997. godine, otkada je vranjsko pozorište profesionalno, u Vranju "odnegovana jako dobra pozorišna publika", da se ta misija nastavlja i da očekuje da se to potvrdi na ovom festivalu.

"Oni koji su u naš teatar dolazili kao deca, sa tri-četiri godine, sada su ozbiljna publika.

Uticaj našeg pozorišta i naše dečje scene je u tom smislu nemerljiv", rekao je Petričević.

Najmlađi ljubitelji pozorišta, u vreme trajanja festivala, u Vranju će moći će da gledaju najbolje dečje predstave, nastale u srpskim gradovima južno od Save i Dunava.

Velika čast za Vranje, osim samog poverenja ukazanog mu organizacijom festivala, je i činjenica da je umetnički direktor vranjskog teatra Bojan Jovanović, selektor ovogodišnjeg Malog Joakima.

On je odabrao šest od jedanaest prijavljenih predstava iz deset srpskih teatara za takmičarsku selekciju, i još jedno ostvarenje koje će biti odigrano na kraju festivala u čast nagrađenih.

Spasoje Ž. Milovanović, predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije, rekao je pred novinarima da se zahvaljuje Gradu Vranju na spremnosti da organizuje jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala u državi.

"Zahvaljujem se i Ministarstvu kulture koje je, od osnivanja Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije, ali i festivala Joakim Vujić i Mali Joakim, pomaže što našu zajednicu, što oba ova festivala", rekao je Milovanović.

O nagradama na 16. Malom Joakimu odlučivaće žiri u sastavu Aleksandar Radulović, umetnički direktor Narodnog pozorišta u Pirotu, Sonja Milojević, glumica Šabačkog pozorišta i Ivan Janković, glumac Narodnog pozorišta u Leskovcu.

Biće dodeljeno 10 nagrada, među njima i nagrade za najbolju predstavu, najbolju režiju i četiri ravnopravne glumačke nagrade, kao i jedna specijalna nagrada festivala.

Postojaće i paralelni dečji žiri koji će takođe dodeliti svoje nagrade.

Biće organizovano nekoliko radionica za decu, kao pokušaj da se deci približi na koji način gledati jednu predstavu.

Jović: Očekivano je da budemo domaćini

Direktor vranjskog teatra Nenad Jović zahvalio se medijima što redovno prate aktivnosti i festivalska zbivanja u Pozorištu Bora Stanković u Vranju.

"Počastvovani smo što će Vranje biti domaćin festivala koji postoji već šesnaest godina. To se nekako i očekivalo, posebno otkad imamo novu zgradu pozorišta. Program je odličan, šest predstava u takmičarskom delu i jedna u čast nagrađenih. Očekujem da će najmlađa, ali naša najvernija publika uživati u predstavama po najvišim produkcijskim standardima", naveo je Jović.

"Ovaj festival će možda biti najbolji način da se zahvalimo vernoj dečjoj publici koja nas gleda iz nedelje u nedelju i da im tokom tih sedam dana ponudimo ono najbolje od dečjih predstava u Srbiji", rekao je na kraju susreta sa novinarima glumac Marko Petričević.

Svečano otvaranje festivala biće u nedelju u 18 časova na večernjoj sceni Pozorišta Bora Stanković, nakon kojeg će glumci domaćeg ansambla odigrati Pinokija (kompletan repertoar festivala pogledajte u nastavku).

Organizatori festivala su Zajedinica profesionalnih pozorišta Srbije i Pozorište Bora Stanković u Vranju, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i Grad Vranje.

Repertoar festivala

Festival će otvoriti predstava Pinokio (tekst i režija Darko Kovačovski) Pozorišta Bora Stanković u Vranju (igraće se 12. novembra u 18 časova. Uslediće ostvarenje Mulan (tekst Tijana Grumić, režija Damjan Kecojević, Pozorište za decu Kragujevac (13. novembar u 16 i 19 časova), te Vasilisa Prekrasna po tekstu Miodraga Stanisavljevića, a u režiji Vahidina Prelića (Narodno pozorište Užice, izvođenje će biti 14. novembra u 17 i 19 sati. Uslediće Hrabra krojačica po tekstu Jelene Paligorić Sinkević, u režiji Marka Torlakovića, Kruševačkog pozorišta (15. novembra u 11.30 i 13.30, potom Bajka o ribaru i ribici koju je po tekstu Nine Pavlovića (po motivima bajke A.S. Puškina) režirala Vjera Vidov (Pozorište lutaka Niš igraće je 16. novembra u 17 i 19 sati, pa na kraju takmičarskog programa Jednobrki vitez, po tekstu Dejana Aleksića i u režiji Aleksandre Kovačević (Kraljevačko pozorište, 17. novembar u 17 i 19 časova. Za kraj festivala predviđena je predstava u čast nagrađenih - Uobražena Margareta, po tekstu i u režiji Miodraga Dinulovića (Narodno pozorište Leskovac) 18. novembar u 17 i 19 časova.

Najnovije vesti