Novi lutkarski format u vranjskom teatru: Korak napred u estetici FOTO/VIDEO

Vranjsko pozorište i njegov ansambl su kao dina - nemaju granice, sa dozom motiva, sa glumačkom ekipom i rukovodstvom za koje bregovi ne postoje tako dobar vetar formira i dobar putokaz, pa sam presrećan što ovde režiram drugi put, rekao je u Vranju Darko Kovačovski, evropski referentan autor u režiranju lutkarskih predstava, na konferenciji za medije uoči premijere Pinokija (nedelja 9. april u 12 časova), ostvarenja za najmlađe koje je spremao sa glumcima Pozorišta Bora Stanković.

Kovačovski, reditelj rodom iz Mekedonije koji živi u Sofiji, u Vranju je u decembru pre dve godine, već postavio Nerođenu devojku, prvu lutkarsku predstavu od 1997. godine, kada je vranjsko pozorište povratilo profesionalni status.

Predstava je u tom trenutku bila istorijska i revolucionarna u odnosu na dotadašnji pozorišni bekgraund, ostvarujući veliki uspeh kod publike i pojavivši se na značajnim domaćim festivalima.

Sada Kovačovski ponovo postavlja lutkarsko ostvarenje, ali novu magičnu stvar za ovdašnji teatar boji, opet, jednom novim formatom u lutkarstvu - za razliku od Nerođene devojke, kada su glumci koristili, uslovno rečeno, male lutke na sceni, sada su praktično glumci lutke.

Rade sa grand ginjol lutkama, noseći masku, a koristeći svoje telo, što prošlog puta nije bio slučaj.

"Stava smo da svaka naredna lutkarska predstava treba da ide korak dalje, kako u pogledu estetike, tako i u pogledu etike.

Najlakše je da to bude u pogledu etike, jer svako novo ostvarenje nosi neki etički bagaž, odnosno nešto poručuje publici.

Ali, estetika je ono što nam sada nedostaje, zato smo rešili da rizikujemo i da prvi put na vranjsku scenu postavimo estetiku grand ginjol lutaka - velikih lutaka, namenjenih za malo veći podijum, gde čovekovo telo, u saglasju sa maskom, počinje da živi kao lutka.

Kao pokret, kao dinamika, govor, svetlo, muzika, kao igra.

Kad imamo taj pojam grand ginjol, breg realnosti nestaje i dobijamo breg uslovnog, nečega što može da je tako, a i ne mora", kazao je Kovačovski.

Nađa Vasileva, supruga Kovačovskog, s njim za predstave koje pripremaju radi maske i kostime širom Evrope.

Poručila je pred predstavnicima medija da joj je drago da u vranjskom teatru imaju istomišljenike, sa kojima mogu da "zajedno fantaziraju".

Ona je goovrila o tehničkim detaljima u vezi za izradom maski i kostima.

Bojan Jovanović, umetnički rukovodilac vranjskog pozorišta i jedan od glumaca u Pinokiju, rekao je da se odluka od pre par godina, da se vranjski ansambl ogleda i u nekoj pozorišnoj formi koja glumcima do tada nije mnogo bila poznata, ispostavila kao više nego uspešna.

"Shvatili smo sa Nerođenom devojkom da naš ansambl to i te kako može i rešili smo da nastavimo taj trend - da dečji repertoar obogatimo sa novim naslovima lutkarskih predstava", rekao je Jovanović.

Jović: Uspeh na novom nivou

Nenad Jović, direktor Pozorišta Bora Stanković u Vranju, rekao je da ga veoma raduje činjenica da je ovaj teatar za četiri meseca uspeo da nadogradi dečju scenu sa dve nove predstave - pre ove premijere koja predstoji prethodno je to u decembru bilo ostvarenje Avanture Sedrika Ridla.

"Nadam se da ćemo sada, kao što je to bio slučaj sa Nerođenom devojkom, koju je takođe režirao Kovačovski, ostvariti uspeh na jednom drugom nivou i da će i Pinokio dugo živeti na sceni našeg pozorišta", rekao je Jović.

Glumica Kristina Janjić Stojanović konstatovala je da je reč o jednoj zahtevnoj pozorišnoj formi, nečemu što glumci u prošlim vremenima nisu ni imali priliku da uče na akademijama, podsećajući da za lutkarstvo postoje posebne škole koje traju pet godina.

"Nadam se da smo za ovih mesec dana naš glumački zadatak uspešno savladali.

Bilo je teško i naporno, ali mi je drago da se oprobavamo i u toj formi i da smo sa Darkom za kratko vreme uspeli da se adaptiramo i sprovedemo u delo sve njegove zamisli", rekla je Janjić Stojanović.

Glumac Marko Petričević rekao je da je veliko zadovljstvo glumcima kada mogu da pohvale upravu pozorišta u kome rade, zbog toga "što su umeli da prepoznaju aktuelnost i popularnost komada Pinokio".

"U poslednjih nekoliko godina imali smo tri velike ekranizacije ovog teksta, radili su neki od najpoznatijih svetskih filmskih režisera, tako da je popularnost Pinokija možda na vrhuncu od nastanka teksta.

Rad sa Darkom, pošto je on temeljan i analitičan, bio je na neki način poučan, koristan, dosta nas je trošio, ali i podosta nadogradio.

Došao sam do zaključka da ovaj komad ima i biblijske momente, koji su veoma bitni za odrastanje i učenje dece kroz gledanje dečjih predstava - učenje o životu i velikoj borbi između dobra i zla", kazao je Petričević.

Reditelj Kovačovski napravio je i izbor muzike za ovu predstavu, kao i adaptaciju teksta po čuvenoj bajci Karla Lorencinija Kolodija iz 1881. godine.

Nađa Vasileva Kovačevska osim maski i kostima potpisuje i scenografiju.

U predstavi igraju Kristina Janjić Stojanović, Žetica Dejanović, Jelena Filipović, Bojan Jovanović, Marko Nikolić i Marko Petričević.

Najnovije vesti