Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca traži izgradnju bolnice

Vranje - Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa zatražio je od Vlade Srbije "da izgradi bolnicu neophodnu za građane Preševske doline".

Kako je objavio na Fejsbuk nalogu Mustafa svoj zahtev bazira na vladinom "Planu od 7 tačaka" za rešavanje problema Albanaca na jugu Srbije, koji podrazumeva i pravo na adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

- Zdravlje je osnovno ljudsko pravo i Srbija je dužna da svim građanima pruži pristup pravovremenoj, prihvatljivoj i kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti - objavio je Mustafa.

Širenje koronavirusa i u Preševskoj dolini pokazalo je da država Srbija "nije svima omogućila jednaku priliku za lečenje", smatra predsednik NSA.

On se pozvao i na Konvenciju o ljudskim pravima koja "garantuje svima podjednako pravo na lečenje", dodajući da "treba razmišljati i o periodu posle pandemije".

Mustafa je ranije izjavio da Albanci "nemaju poverenje u lekare" u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, tražeći da se od korone leče na Kosovu.

Međutim, neposredno nakon toga kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj je, prilikom posete Bujanovcu, pozvao svoje sunarodnike "da se slobodno leče u Srbiji i da imaju poverenje u srpske lekare".

Najnovije vesti