Predlozi da se Amerikanski dom obnovi i pretvori u spomen sobu

Najbolje bi bilo da se zgrada nekadašnjeg Amerikanskog doma u Vranju, koja je trenutno u ruševinama, obnovi i dobije svoju novu funkciju kao spomen soba, izjavio je Tomislav R. Simonović, Vranjanac, hroničar Vranja i autor knjige Džon V. Frotingam – zaboravljeni srpski dobrotvor.

On je ovo rekao odgovarajući na pitanje novinara Vranje News tokom onlajn predavanja o Frotingamu, čoveku koji je podigao i finansirao funkcionisanje Amerikanskog doma.

Frotingam je zbog zasluga proglašen za počasnog građanina Vranja 1921. godine.

"Mi smo kao porodica koja poseduje znatnu dokumentaciju o Frotingamu spremni da je ustupimo za te potrebe i založimo se da se dodatna građa pribavi i bude deo te zbirke", navodi Simonović.

Aktuelna gradska vlast u Vranju je 2018. godine došla na ideju da se obnovi Amerikanski dom (doduše za druge potrebe), internatska ustanova koja je formirana neporedno nakon završetka Prvog svetskog rata na inicijativu Jelene Lozanić i njenog muža Džona V. Frotingama.

Služila je po formiranju vrlo humanom cilju - zbrinjavanju dece bez roditeljskog staranja i slabog imovinskog stanja.

Podsećanja radi, Frotingam je, iako Amerikanac, bio jedan od najvećih filantropa u Srbiji.

On je od 1914. do 1935. godine donirao našoj državi skoro tri tadašnja godišnja budžeta Kraljevine Srbije u zlatu.

Ako se, pride, zna da je Frotingam u Vranju odškolovao više od 700 štićenika (nepotpun spisak možete pogledati ako kliknete OVDE) Amerikanskog doma - među njima ima doktora nauka, inžinjera, generala Kraljevine Jugoslavije, narodnih heroja - inicijativa za obnovu Amerikanskog doma u Vranju dobija na značaju.

No, poslednje što se u javnosti zna o mogućoj obnovi dešavalo se 2018. godine.

Tada su u Vranje došli generalni direktor organizacije "Spirit od America" Džim Hejk i delegacija SAD, koju su činile diplomate i vojnici.

Najviši funkcioneri Vranja odveli su ih na lice mesta, pokazali im na šta liči Amerikanski dom (odnosno njegovi ostaci) i saopštili im da su spremni da kao lokalna smouprava pruže "svu logističku podršku za realizaciju projekta obnove Amerikanskog doma".

Rečeno je da grad tom prostoru inače planira "izgradnju objekta sa javnom namenom", a namera gradske vlasti, tada predočena, bila je da budući objekat "nastavi rad u socijalnoj sferi".

Amerikanci koji su gledali posed i urušenu zgradu rekli su da je "važno raditi na jačanju saradnje dve zemlje, a naročito u onom delu koji ima istorijsku povezanost".

Od tada, praktično, stvari u vezi sa eventualnom obnovom Amerikanskog doma, tapkaju u mestu i niko ne daje nikakav "signal" usmeren ka aktuelizaciji tog projekta.

"Prilikom otvaranja renoviranog Doma Vojske u Vranju, general Simović me pozvao i video sam da su na svečanosti i predstavnici Ambasade SAD.

Atašee iz ambasade pitao sam da li znaju da je u Vranju postojao Amerikanski dom, oni nisu znali za to.

Predlagao sam im u periodu nakon toga da se zgrada obnovi, za zemlju poput SAD to je beznačajan novac.

Razgovarao sam i sa ljudima iz lokalne samouprave, oni su bili za to da tu bude socijalna ustanova, a ne spomen soba.

Mislim da je ovo drugo primerenije i pokušavao sam da to predložim, ali je taj moj predlog ostao mrtvo slovo na papiru", naveo je Simonović, odgovarajući na pitanje novinara Vranje News-a.

Simonović je izrazio bojazan da će, imajući u vidu da se zgrada nalazi na atraktivnoj lokaciji u širem centru Vranja, plac biti iskorišćen za neke druge namene.

"Mnogi su bacili oko na njega, želeli da izgrade stambenu zgradu, ali se izgleda i od toga odustalo.

Opet kažem, postoji biblioteka, postoji dragocena građa i dokumentacija ne samo za Vranje već i Srbiju i najbolje bi bilo da tu bude spomen soba.

Međutim za sada, posle onog dolaska delagacije Američke ambasade i marinaca Vojske SAD nisam video nikakvu inicijativu za obnovu Amerikanskog doma", navodi Simonović.

Tokom ovog onlajn predavanja ljudi iz Srpskog filantropskog foruma poručili su da će učiniti sve da povežu Ambasadu SAD i lokalnu samoupravu Vranja povodom moguće obnove Amerikanskog doma u Vranju.

Posthumno odlikovanje

Tomislav R. Simonović, govoreći tokom onlajn predavanja o zaslugama Džona V. Frotingama, potencirao je da je, zahvaljajujući između ostalog inicijativi Srpskog filantropskog foruma, predsednik Republike Srbije posthumno odlikovao ovog američkog dobrotvora "Zlatnom medaljom za zasluge".

"Na duborezu velikih dimenzija, koji je jugoslovenska delegacija 1937. godine odnela i poklonila supruzi i ćerki Džona V. Frotingama, urezana su imena 40 humanitarnih organizacija kojima je on pomagao donacijama. U donjem desnom uglu tog neverovatnog umetničkog dela upisana je Domaćička škola Vranje. Vranje zbog toga ima obavezu da se oduži Frotingamu. Pretpostavljam da bi porodica duborez ustupila za Amerikanski dom, kao što je već ustupila značajnu dokumentacionu građu", rekao je Simonović.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Najnovije vesti