Preciziran termin održavanja međunarodnog naučnog skupa u Prohoru

Članovi Programskog saveta postigli su dogovor da se Međunarodni naučni skup "Prepodobni Prohor Pčinjski – 950 godina u srpskom narodu", održi u manastiru Prepodobnog Prohora Pčinjskog 25. i 26. septembra ove godine.

Sednica programskog saveta održana je u Eparhijskom dvoru u Vranju, pod predsedavanjem episkopa vranjskog Pahomija.

Sednici su prisustvovali članovi saveta prof. dr Vlada Stanković, prof. dr Sunčica Denić Mihailović, prof. dr Irena Ljubomirović, prof. dr Dragiša Bojović, doc. dr Dejan Antić, arhimandrit mr Metodije (Marković), dr Dragoljub Marjanović, kao i mas Nenad Radulović, sekretar Programskog saveta.

Proslave 950 godina osnivanja i 700 godina obnove Manastira Prohor Pčinjski, koja je trebalo da bude održana sredinom maja, odložena je zbog pandemije koronavirusa za 6. septembar ove godine.

Na sednici Izvršnog odbora (IO) za proslavu jubileja, koji je zasedao krajem maja u manastirskom Kraljevom konaku u Prohoru, odlučeno je da o novom terminu održavanja Međunarodnog naučnog skupa "Prepodobni Prohor Pčinjski - 950 godina u srpskom narodu" odluku naknadno donese Programski savet Odbora.

Manastir Prepodobnog Prohora Pčinjskog podigao je vizantijski car Roman IV Diogen 1070. godine.

TEME NAUČNOG SKUPA

Teme za naulni skup podeljene su u tri tematske celine - istorija (koju čini 17 tema), teologija i istorija umetnosti (16 tema), te njiževnost i jezik (13 tema).

Najnovije vesti