Potpisan ugovor o realizaciji zajedničkog projekta mladih Srba, Bugara i Albanaca

Ambasador Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov i predsednik Bugarsko-srpskog centra (BSC) u Vranju Darko Anačkov potpisali su u Vranju ugovor o realizaciji projekta "Mladi u savremenom društvu", kojeg će finansirati Ministarstvo inostranih poslova Republike Bugarske, u okviru programa "Bugarska pomoć za razvoj".

- Cilj ovog projekta je da motivišemo mlade da se aktivnije uključe u društveni život sa jedne, a s druge strane promocija multikulturalizma.

Cilj nam je da pokažemo da mladi Srbi, Bugari i Albanci mogu da rade zajedno, da zajedno dolaze do odluka za rešavanje konkretnih problema i da na kraju da pokažemo da smo zajedno jači - rekao je predsednik BSC-a Darko Anačkov u izjavi za Vranje News.

On je naglasio da "svaka od ovih nacionalnih zajednica ima deo zajedničkih problema".

- Problemi mladih su slični kako u Vranju, tako i Bosilegradu i Bujanovcu.

Mladi su nedovoljno informisani, ali i nezainteresovani za društveni aktivizam.

Godine 2013. sam radio jedno istraživanje koje je objavljeno u Zborniku radova "Nova naučna edukativna misao" u izdanju Nomotehničkog centra iz Beograda.

Naziv tog rada je "Informisanost i učešće mladih u društvu na teritoriji grada Vranja".

Nažalost, rezultati su poražavajući koliko su mladi u Vranju nezainteresovani za aktivizam, ali i neinformisani o onome što im se od sadržaja nudi - naveo je Anačkov za naš portal.

On je dodao da se nada da mu ljudi neće zameriti na konstataciji da "mladi na jugu Srbije dosta zaostaju po mnogo čemu od njihovih vršnjaka u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima bližim matici".

- Utoliko je ovaj projakt koji ćemo raditi značajniji.

Republika Bugarska prepoznaje važnost ovakvih projekata i zalaganje Bugarsko–srpskog centra za realizaciju istih.

Nama su mladi u fokusu.

Biću presrećan kada napravimo grupu koja će učestvovati u trodnevnom seminaru, kada vidim sve te mlade ljude različitih nacionalnosti zajedno - naveo je Anačkov.

On je izrazio uverenje da će projekat "Mladi u savremenom društvu" sigurno "opravdati poverenje ukazano od strane Bugarske.

- Kao što je ambasador Vlajkov istakao u svom uvodnom izlaganju, mi smo to poverenje i zaslužili - zaljučio je Anačkov u izjavi za Vranje News.

Detaljne informacije o samoj realizaciji projekta biće publikovane na Fejsbuk stranici "Mladi u savremenom društvu", kao i putem medija.

Vrednost projekta je 7.500 evra i biće realizovan u narednih šest meseci, od 1. oktobra do 31. marta 2020. godine.

Najnovije vesti