Potpisan istorijski sporazum Atine i Skoplja

Makedonija i Grčka potpisale su sporazum o rešavanju spora oko imena u mestu Psarades na grčkoj obali Prespansog jezera.

Sporazum su potpisali ministri spoljnih poslova Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, u prisustvu premijera dve države Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa.

Atina i Skoplje su, nakon dve i po decenije, postigli istorijski dogovor da Republika Severna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma, na poziv premijera Grčke i Makedonije, prisustvovali su visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Makedonski premijer Zoran Zaev je na ceremoniji potpisivanja dogovora izjavio da je država ponosna što je izabrala "rešenje koje ujedinjuje".

- Ponosni smo na ovaj naš dogovor.

Ponosni smo zato što se ujedinjujemo oko rešenja spora koji nas je delio i što smo izabrali rešenje koje nas ujedinjuje.

Potpisivanjem konačnog dogovora o rešenju pitanja imena i o strateškom partnerstvu naše dve zemlje pomerili smo planine - rekao je Zaev.

Dodao je da je ovaj svečani čin "izraz posvećenosti pronalaženju rešenja koje je u interesu budućnosti i građana dve države".

- Naučili smo da treba da učimo iz istorije, a ne da je ponavljamo.

Na temeljima prošlosti, gradimo budućnost - zaključio je makedonski premijer.

Zvanični sastanak dve delegacije nastaviće se u Oteševu, na makedonskoj strani jezera.

Njegov grčki kolega je istakao da je na Prespanskom jeru počelo pisanje nove srećne pesme i otkrio je da je ljubitelj balkanske muzike.

- Došlo je vreme da opet pevamo srećne pesme na Balkanu, a danas se pravi prvi, smeli korak u ovom pravcu.

Jednu takvu novu pesmu počinjemo da pišemo ovde u Prespi.

Naš cilj jeste da ovu radosnu pesmu pevaju mnogo vekova mnoge buduće generacije, na našem i vašem jeziku, u našoj i vašoj zemlji, naš i vaš narod...

Pesmu koja će slaviti mir - rekao je Cipras.

On je susret u Prespi okarakterisao kao "istorijski sastanak".

- Danas se nalazimo ovde gledajući u oči istoriju naših naroda.

Nalazimo se ovde i da bismo nas dvojica izvršili našu patriotsku dužnost - rekao je grčki premijer.

Današnji dogovor Cipras je ocenio kao patriotski i pozvao građane obe zemlje da ga prihvate bez predrasuda.

Pomenuo je i to da je prvi susret sa Zaevim imao pre šest meseci u snegom zavejanom Davosu gde je, po njegovim rečima, bilo mnogo hladno, "poput hladnoće koja je vladala u odnosima dve zemlje u prethodnih 25 godina".

Najnovije vesti