Pregovori Atine i Skoplja u vezi sa imenom u završnoj fazi

Atina i Skoplje složili su se sa principima i smernicama, i trenutno rade na formalno-pravnim aspektima sporazuma - izjavio je premijer Zoran Zaev u Skoplju, na konferenciji za novinare organizovanoj povodom godinu dana rada njegove vlade, a prenosi Dojče vele.

Kako su ranije preneli mediji, u opticaju su imena „Severna Makedonija“ i „Gornja Makedonija“, ali Zaev u Skoplju nije želeo to da potvrdi.

On je takođe odbio da komentariše da li je predlog „Ilindenska Makedonija“ još uvek u opticaju.

Ipak, kaže Zaev, dve države „nikada nisu bile bliže rešenju“.

Nakon postizanja dogovora, premijer Zaev očekuje da će njegova zemlja veoma brzo postati i članica NATO, tako što će Grčka pismom informisati Alijansu, nakon što Sobranje prostom većinom ratifikuje sporazum.

Konačnu reč o sporazumu, kaže Zaev, imaće građani Makedonije na referendumu.

Uoči obraćanja Zaeva, premijer Grčke Aleksis Cipras ocenio je da su razgovori bili „teški, ali neophodni“ i dodao da vlada u Atini nastavlja da deluje „odgovorno i patriotski“, ali sa verom u potrebu da se pronađe rešenje.

Grčki mediji ocenjivali su da je su razgovori sada „u odlučujućoj fazi“ i da je ovo „poslednja šansa“ za postizanje dogovora uoči samita Evropske unije koji se održava 28. juna.

Najnovije vesti

Detalj sa prošlogodišnje džipijade u Trgovištu. Foto printscreen YT Džipijada u Trgovištu 23. marta »

Vranje - Džipijada Trgovište 2024, jednodnevna off-road manifestacija u organizaciji Turističke organizacije opštine i o...