Porfirije sigurno, možda i Vučić na stogodišnjici osvećenja Spomen kosturnice u Surdulici

Patrijarh srpski Porfirije učestvovaće u sredu 29. maja u Surdulici u obeležavanju slave Sveti surdulički mučenici, na poziv Eparhije vranjske.

Spekuliše se da bi tom događaju mogao prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali ta informacija nije potvrđena.

U sredu će biti obeležena stogodišnjica od osvećenja Spomen kosturnice u Surdulici.

Doček patrijarha tog dana biće u 8.30 ujutro, u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Surdulici.

U 9 časova će u istom hramu biti održana sveta arhijerjska liturgija, a od 11 časova litija od hrama do lokacije Duboka dolina.

Dan pre, u okviru obeležavanja ovog značajnog datuma, u surduličkom hramu biće održano bdenije od 17 časova, a od 19 časova svečana akademija u velikoj sali Surduličkog kulturnog centra.

Zapravo će obeležavanje stogodišnjice osvećenja Spomen kosturnice u Surdulici početi od 24. maja nizom događaja.

Organizatori ovog događaja su Eparhija vranjska, opština Surdulica, uz pomoć Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja.

Satnica

Utorak 28. maj
(navečerje slave Sv. Surduličkih mučenika)

•17.00 časova Bdenije (Hram Sv. vmč. Georgija u Surdulici)
•19.00 časova Svečana akademija (SKC Surdulica)
Besednik - Nemanja Starović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Sreda 29. maj
(slava Svetih Surduličkih mučenika)

•8.30 časova Doček Njegove Svetosti Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog g. Porfirija
•9.00 časova Sveta Arhijerejska Liturgija (Hram Sv. vmč. Georgija u Surdulici)
•11.00 časova – Litija (Hram Sv. vmč. Georgija – Duboka Dolina)

Promovisana monografija

U okviru obeležavanja značajnog događaja, u sali Surduličkog kulturnog centra održana je promocija monografije Stogodišnjica Spomen-kosturnice Sv. Surduličkih mučenika u Surdulici 1924-2024, autorke Rajke Dojčinović. O monografiji i stradanju Surduličkih mučenika govorio je protojerej-stavrofor Nebojša Stojadinović. Autorka monografije prof. Rajka Dojčinović kazivala je o istoriji Spomen kosturnice u Surdulici, koja je istorija srpskog naroda u Vardarskoj Srbiji, Kosovu i Metohiji, istočnoj i južnoj Srbiji, punoj nesreća zatiranja i zataškavanja zločina.

"Upravo je period od 2010. do 2024. godine smešten u četvrto dopunjeno izdanje i sam predgovor o samom četvrtom dopunjenom izdanju, kao i malo prošireni srpsko – bugarski događaji, da nam ta uvertira bude malo šira i jasnija čitalačkoj publici. Zašto četvrto dopunjeno izdanje? Upravo zbog Surduličkih mučenika, koji su 2017. godine uvršteni u diptih svetih, odnosno proglašeni za svetitelje. I evo već sedmu godinu, održavanjem liturgije obeležavamo kao slavu svih Surduličana 29. maja", naglasila je Dojčinović.

Najnovije vesti