Popović: Vranje ne zaostaje u inovacijama

Inovacije nisu samo izumi vezani za najnaprednija tehnološka rešenja, imamo ih i ovde u Vranju, u drvnoj, duvanskoj, metalskoj indsutriji i šire, izjavio je u utorak u Vranju ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenad Popović.

U izjavi za medije gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković istakao je da je veoma važno da privrednici budu dobro informisani i motivisani.

- Uz podršku države, konkretno kroz ove programe, privatni sektor može poboljšati svoju proizvodnju, a samim tim i konkurentnost na tržištu - istakao je Milenković.

Ministar Popović je naglasio da su inovacije "budućnost Srbije", kao i da one su pre svega ekonomska kategorija.

- Inovacije donose nova radna mesta, bolji život, veće plate i penzije.

Zato je Vlada Srbije pet puta uvećala iznos za inovacije, u odnosu na prošlu godinu - rekao je ministar Popović novinarima.

On je najavio još dva nova programa koja će biti realizovana.

Jedan se odnosi na regionalne start-ap centre, a drugi na žensko preduzetništvo.

Direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac napomenuo je da su korisnici sredstava danas pristuni i konkurentni na svetskom tržištu.

- Nastojimo da sve više bude takvih uspešnih primera.

Zahvaljujući povećanim budžetskim sredstvima, Fond i ove godine nudi podsticaje za izgradnju i jačanje preduzeća zasnovanih na znanju - rekao je Rakonjac.

Javni poziv biće otvoren do 1. juna ove godine.

Konačnu odluku o finansiranju donosi međunarodna ekspertske komisija Fonda.

Fond za inovacionu delatnost objavio je početkom meseca javni poziv za programe podrške tehnološkim inovacijama - Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija.

Za nih je iz budžeta izdvojeno 400 miliona dinara.

Najnovije vesti