Google: Komandant Leši ima ulicu u Bujanovcu, Adem Jašari u Trnovcu

Ridvan Ćazimi, poznatiji pod nadimkom Komandant Leši, sudeći prema zvaničnim podacima sa Google maps ima svoju ulicu u Bujanovcu, a Adem Jašari čitav blok ulica u Velikom Trnovcu.

O ovoj grešci na Google piše portal Bujanovačke, na šta je novinarima ukazao jedan vozač koji je takav prizor ugledao na GPS navigaciji u svom automobilu.

Prema Google mapi, Ulica Komandanta Lešija nastavak je Kosovske ulice prema Velikom Trnovcu, tačnije do ulaska u ovo selo kod raskrsnice koja vodi ka Gnjilanskom putu.

Adem Jašari, prema istom izvoru, ima nekoliko manjih ulica u Velikom Trnovcu, na potezu oko puta iz ovog sela za Turiju.

Bujanovačke su kompaniji Google zvanično uputile pitanja u vezi sa ovom greškom, odnosno ko, kako i na koji način može da na njihovim kartama preimenuje i postavlja nazive toponima, ali odgovori do momenta objavljivanja teksta nisu stigli.

Ridvan Ćazimi bio je jedan od komandanata OVPMB (Osobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca) i poginuo je u tokom sukoba između pobunjenih Albanaca i državnih snaga bezbednosti na jugu Srbije 2000-2001.

I danas uživa veliki ugled među sunarodnicima.

U rodnom Velikom Trnovcu podignut mu je spomenik i otvoren muzej, a Albanci mu na mestu njegove pogibije na brdu Guri gat svake godine godine odaju poštu.

Adem Jašari, čije ime između ostalog nosi aerodrom u Prištini, poginuo je tokom sukoba na Kosovu.

Albanski odbornici u SO Bujanovac su 2016. izglasali da centralni gradski Karađorđev trg u Bujanovcu dobije ime po Skenderbegu, što je podržao i opštinski Savet za međunacionalne odnose, ali je ovu inicijativu odbilo resorno Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Pre toga su svoje ulice u Bujanovcu dobili neki od albanskih i romskih uglednih ličnosti.

Najnovije vesti